REDOVNE NESANICE: Alarm za narušeno zdravlje

Nesanica nije retka pojava, naprotiv, kao ni problemi koje ona donosi. Ukoliko do ove pojave dolazi retko, to nije razlog za brigu, i sa takvim tipom nesanice susreće se skoro svaka osoba.

Međutim ako se nesanice događaju redovno, to može biti alarm za narušeno zdravlje.

Nesanica bi mogla da ukaže na sledeće zdravstvene probleme.

Dijabetes

Ako imate problem sa spavanjem, to bi mogao biti znak da imate dijabetes tipa 2. Odnosno, previsok nivo šećera u krvi može da utiče na kvalitet sna. Konkretno, zbog visokog nivoa šećera u krvi možete osećati vrućinu, biti razdražljivi ili da se osećate uznemireno.

Takođe, stručnjaci smatraju da ljudi koji imaju dijabetes često imaju i problem sa nesanicom, jer se tokom noći često bude zbog odlaska u toalet.

Anksioznost i depresija

Oni koji pate od anksioznosti i depresije često imaju problem i sa spavanjem. Problemi sa nesanicom su sami po sebi jedan od faktora rizika za razvoj depresije.

Nacionalna fondacija za san preporučuje meditaciju osobama koje imaju problem sa spavanjem.

- Učenje smirivanja uma može biti korisna veština, kako za prolazak kroz stresni period, tako i za održavanje kvaliteta spavanja tokom noći - objasnili su stručnjaci i dodali da bi i redovno vežbanje bilo od velike pomoći.

Apneja

Ovo stanje je jedan od najčešćih razloga buđenja tokom noći.

Postoji više različitih vrsta apneje, ali je opstruktivna apneja jedna od najčešćih. Do nje dolazi kada se mišići grla povremeno opuštaju i blokiraju disajne puteve tokom sna.

Postoji mnoštvo različitih simptoma koji su povezani sa apnejom, ali neki od najprimetnijih su glasno hrkanje i naglo buđenje praćeno dahtanjem i gušenjem. Noćno znojenje, jutarnja glavobolja, povišen krvni pritisak i smanjen libido takođe su neki od mogućih simptoma.

- Odlazak u krevet i buđenje u isto vreme je jedan od načina da se reši ovaj problem. Neka spavaća soba bude mračna i tiha i ukoliko možete, spavajte sedam do osam sati tokom noći. Ako spavate na leđima, pokušajte umesto toga da spavate na boku kako biste ublažili svoje simptome - preporučuju u Britanskoj plućnoj fondaciji.

Pušenje

Istraživači sa Univerziteta Florida Atlantik sproveli su studiju i otkrili da postoji jasna veza između nesanice i upotrebe nikotina. Pokazalo se i da pušači u proseku spavaju čak 45 minuta kraće od nepušača.

Problemi s mokrenjem

Jedan od najčešćih uzroka problema sa spavanjem jeste i čest odlazak u toalet. Iako do česte potrebe za mokrenjem tokom noći najčešće dolazi zbog previše popijene tečnosti neposredno pred odlazak na spavanje, u nekim slučajevima to može biti znak zdravstvenih problema poput preterano aktivne bešike, uvećane prostate, čak i dijabetesa.

Izvor: B92/N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još