ČETVRTI DAN HFestivala: Live podkast Frejminizam

Tokom četvrtog dana HFestivala, nastavljen je mastekrlas program Vanese Lan, namenjen kompozitorima i stvaraocima pozorišne muzike. Isto dana, od 17h organizovano je javno snimanje podkasta, pod nazivom "Frejminizam", tokom koga su Aleksa Nedić, basista benda Vizelj, i Boris Borojević, student filozofije, komentarisali senazicionalističke naslove i pompezne diskriminatorne članke koji se mogu naći u žutoj štampi. Publika je imati priliku da čuje diskusiju o trenutnom stanju u našim medijima iz naizgled nefeminističkog ugla.

Podkast "Frejminizam", zamišljen je kao vid edukacije u kome mladi ljudi koji učestvuju u javnom životu, pokušavaju da svojoj generaciji približe važne teme i načine na koje o njima razmišljaju. Umesto standardnog oblika predavanja o temama poput šovinizma, mizoginije i drugih diskriminatornih oblika ponašanja zastupljenih u našoj štampi i javnom diskursu, odabrana je forma live podkasta, u kome je publici omogućeno da učestvuje i razmenjuje ideje sa svojim vršnjacima. Tokom snimanja podkasta u galerijskom prostoru Inicijative mladih za ljudska prava, Aleksa i Boris raspravljali su o načinima na koji su žene eksploatisane u današnjim medijima.

Drugi dan NEW masterklasa Vanase Lan, prošao je u daljem radu i razvijanju koncepata za finalni performans, tokom kojeg će polaznici izvoditi delo "Objecst of Ritual", zakazan za petak od 19 časova u galerijskom prostoru YIHR (Dobračina 4). Mentorka je sa učesnicima radila na razvijanju i uvežbavanju solo delova za finalni performans, kao i probu kvinteta u prostoru u kome će se izvesti završni koncert. Osim toga, učesnici su predlagali i diskutovali o tome kako završni koncert treba da izgleda, uzevši u obzir svoja prethodna izvođačka iskustva sviranja koncertne muzike u za to netipičnim prostorima.

Pored toga, petak kao festivalski dan rezervisan je za izvođenje "Ujka Vanje", nove predstave u produkciji Hartefakt fonda, u režiji Andreja Nosova, koja će na sceni Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca biti izvedena sa početkom u 20 časova. Predstavu će pratiti i izložba fotografija Ružice Milovanović, "Svakodnevni život//Ujka Vanja", koja će za publiku biti otvorena od 19 časova.

Za subotu, 14.12. planirano je osmo po redu, proglašenje pobednika Konkursa za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, koje će pratiti scensko čitanje, u režiji Mine Ćirić. Ovogodišnji žiri Konkusa čine Nina Violić (predsednica žirija, istaknuta glumica Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu), Tanja Šljivar (dramska književnica) i Biljana Srbljanović (dramska književnica i redovna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu), koje su tokom procesa selekcije žirirale drame pristiglih iz svih delova zemlje i regiona. Poslednji festivalski dan, predviđen je za zatvaranje izložbe "Šta će biti posle?" i druženje sa gostima, učesnicima i gostima festivala u galeriji YIHR od 19 časova.

Relizovanje ovogodišnjeg, šestog HFestivala, podržali su program za kulturu Kreativne Evrope, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, ambasada Švajcarske i ambasada Kraljevine Holandije.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još