OBRATITE PAŽNJU: Osam znakova da vam telo vapi za kalcijumom

Kalcijum je jedan od minerala koji je neophodan organizmu - jača kosti i pomaže radu mišića i živaca.

Kalcijum dobijamo iz određene hrane poput mlečnih proizvoda, tamnog zelenog povrća ili preko dodatka ishrani. Iako su neka istraživanja pokazala da uzimanje veće količine kalcijuma u obliku suplemenata može povećati rizik od srčanog udara, verovatno zato jer se uz njega mora uzimati i vitamin D da bi se apsorbovao.

Tinejdžeri, starije osobe i hronični bolesnici izloženi su većem riziku nedostatka kalcijuma ili hipokalcemije.

Osam znakova koje morate uočiti.

Prsti trnu ili osećate žmarce

Kad ne uzimate dovoljno kalcijuma, prve simptome verovatno nećete da primetite. Ali, žmarci i utrnuti prsti na rukama i nogama mogu biti znak nedostatka kalcijuma. Stoga, gledajte da jedete što više hrane bogate kalcijumom.

Ako se odlučite za uzimanje suplemenata, raspitajte se kod doktora jer uz te suplemente povezujemo i određeni rizik kardiovaskularnih problema, a još nije dokazano da suplementi pomažu.

Imate grčeve

Česti su i grčevi, pogotovo nakon vežbanja, kod onih koji imaju hipokalcemiju. Nutricionisti savetuju da popijete čokoladno mleko neposredno nakon vežbanja jer sadrži kalcijum koji će nahraniti mišiće.

Vrti vam se u glavi

Vrtoglavica može biti simptom velikog nedostatka kalcijuma u telu.

Neprestano ste letargični, bez energije

Osobe koje imaju manjak kalcijuma često su letargični i umorni. Međutim, postoji limit kalcijuma koji organizam može da apsorbuje u jednom trenutku. Stoga je bolje nekoliko puta dnevno pojesti hranu s kalcijumom nego odjednom.

Kosti su vam slabe i meke

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju i sve je češća kod žena. Reč je o procesu kojem treba puno vremena da se razvije, a ima malo simptoma. Bitno da da jedete mlečnu hranu i odradite treninge snage. Veliki su problem prelomi kostiju kod ljudi koji imaju pravu osteoporozu, pogotovo ako su stariji.

Bol u leđima i snižavanje - prvi znaci slabljenja kostiju

Ako ne jedete mlečne proizvode, postoje i druge namirnice bogate kalcijumom. Čija, susam i druge semenke su bogate tim mineralom, kao i sardine, losos, bademi, hrana obogaćena kalcijumom i tamno, zeleno povrće.

Zaboravljate

Ponekad zaboravljamo više i češće ne zbog demencije, nego zbog nedostatka kalcijuma. To se naročito događa kad smo umorni.

Imate konvulzije ili napade

Konvulzije mogu biti znak jake hipokalcemije. Čak i kod epileptičara, biće više napada ako ne uzimaju dovoljno kalcijuma.

Abnormalni srčani ritam

I čudno preskakanje ili pak ubrzano lupanje srca može biti znak produženog nedostatka kalcijuma. Svi koji se boje da možda pate od nedostatka kalcijuma moraju da uzimaju dovoljno vitamina D.

Vitamin D potpomaže apsopciju kalcijuma i zato su mnogi mlečni proizvodi, ali i neke druge namirnice koje kupujemo obogaćene vitaminom D. Među njima su neke vrste pomorandžinog soka, losos, tuna, jaja, pečurke, žitarice za doručak obogaćene vitaminom D. A tu je i sunce, izloženost suncu dvadesetka minuta dnevno.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Miss7.24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još