BITI UMEREN I POSLE DIJETE: Kako održati postignutu težinu?

Svako ko se ikada pridržavao pravila neke od dijeta, zna koliko naporno i iscrpljuće ume da bude prebrojavanje unetih kalorija, odricanje od omiljenih jela, izgladnjivanje... Put do cilja, a to je uvek gubitak kilograma, dug je i mukotrpan.

Međutim, čak i kada dođemo do kraja, iskušenja ne prestaju da vrebaju. Jedno od najvećih je kako, na duže staze, ostati vitak i ne ugojiti se ponovo.

Ako ste istrajni u nameri da zadržite teško stečenu željenu telesnu težinu, možda vam od pomoći budu neki od narednih saveta.

Poštujte novousvojene navike

Najvažnije je da znate da nema povratka starim navikama u ishrani. Nastojte da se pridržavate onih koje ste usvojili tokom dijete, odnosno plana redukovane ishrane. Za ostvarenje cilja je najvažnije da nastavite da unosite manje kalorija nego što ste činili pre procesa mršavljenja.

Plan za vikend i praznike

Čak i u danima velikih iskušenja, a to su razne svetkovine, odmori, posebne prilike, ne smete da prestanete da pažljivo kombinujte namirnice i poštujte obrazac zdrave ishrane. Kad se približe kritični dani i dalje možete da uživate u hrani, ali uz unapred pripremljen plan.

Ne preskačite doručak

Zajednička osobina svih osoba koje su uspele da smršaju, ali i da održe željenu težinu, jeste poštovanje najvažnijeg obroka. Zdrav i kvalitetan doručak učiniće da nemate osećaj da ste pregladneli. Istovremeno, ako preskočite doručak, tokom celog dana ćete se prejedati.

Ništa bez aktivnosti

Svakog, ali baš svakog dana, treba da budete aktivni. Osobe koje su smršale i održale željenu težinu, najčešće se bave umerenom fizičkom aktivnošću. Ako trenirate 60 do 90 minuta tokom najvećeg dela nedelje, smanjiće se potreba za većim unosom kalorija. Naravno, to ne mora da podrazumeva aktivnost od 60 do 90 minuta odjednom, već, recimo, od 20-30 minuta, ali triput dnevno. Brzu šetnju možete da praktikuje ujutro, u vreme ručka i uveče.

Redovno se merite

Nemojte da čekate da vam otežan ulazak u farmerke ukaže na to da ste možda dobili kilogram-dva. Umesto toga, poželjno je da svakodnevno stajete na vagu, kako biste na vreme zaključili da ste u prethodnom periodu "zabušavali", odnosno nedovoljno vežbali ili unosili više kalorija nego što je bilo potrebno.

Podrška

Da biste ostali na zacrtanom putu, neophodna vam je podrška porodice, partnera, prijatelja, dragih ljudi. Nemojte da se ustežete da zatražite njihovu podršku, jer dokazano je da se osobe koje su uspele da smršaju i održe željenu telesnu težinu često oslanjaju na druge da bi ostali motivisani.

Poslovna putovanja

Vođenje dnevnika o ishrani i fizičkoj aktivnosti može da vam pomogne da uočite obrasce, ali i primetite napredak u aktivnom održavanju željene telesne težine. Na primer, možda ćete primetiti da se gojite kada često idete na poslovna putovanja ili kada radite prekovremeno. To shvatite kao signal da treba da isprobate drugačiji pristup, na primer da počnete da pakujete posebnu hranu za putovanje ili da obavezno koristite hotelske bazene i teretane. Kada je reč o prekovremenom radu, rešenje može da bude brza šetnja oko kompanijske zgrade u vreme pauze.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još