Ivan Jovanović, predsednik Izvršnog odbora OTP osiguranja: Razvili smo dve usluge, koje uz životno osiguranje, klijentima pružaju i brojne pogodnosti

OTP osiguranje je započelo svoj rad u Srbiji 2009. godine kao Societe Generale osiguranje. Krajem septembra 2019. postaje OTP osiguranje, deo OTP grupe koja se nalazi među evropskim bankarskim grupacijama sa najboljim pozicijama po kapitalu i likvidnosti, kojoj je poverenje poklonilo skoro 18,5 miliona klijenata. OTP osiguranje je društvo registrovano za poslove osiguranja života i svoje usluge osiguranja klijentima pruža preko OTP banke kao zastupnika u osiguranju.

Ivan Jovanović, predsednik Izvršnog odbora OTP osiguranja govorio je o poslovanju i planovima za 2020.godinu.

Šta čini vaše poslovanje?

- Strategija kompanije postavljena je na nekoliko stubova. Prvi i najvažniji je saradnja sa OTP bankom kao glavnim partnerom, jer osiguranje predstavlja sigurnost i za klijente i za banku. Možemo da se pohvalimo procentom isplaćenih šteta od čak 93% u 2018. i 2019. godini. Smatram da je ovaj podatak od izuzetne važnosti, jer korisniku je veoma važno da zna da li će, ukoliko se dogodi osigurani slučaj, šteta biti isplaćena. Drugi stub je razvoj usluga osiguranja, odnosno podizanje svesti o važnosti i dostupnosti životnog osiguranja. U tom smislu razvili smo dve usluge – Moja sigurnost i Moja preventiva, koje uz životno osiguranje klijentima pružaju i brojne pogodnosti kao na primer Moja preventiva, koja uz riziko životno osiguranje sadrži i dopunsko zdravstveno osiguranje. Partnerstva kao naš treći stub jesu budućnost svake industrije, jer klijenti uvek žele više, a na nama je da, u saradnji sa partnerima, klijentima obezbedimo brojne korisne pogodnosti uz životno osiguranje. Četvrti stub su inovacije. Ostvarili smo napredak, lansirali nove usluge koje su unapredile ponudu, omogućili pristup novim klijentima i lansirali dve digitalne kampanje pod nazivom Osiguraj svoj optimizam. Smatram da su novi klijenti uvek pred vratima, a da je naš zadatak da se menjamo u skladu sa njima, njihovim potrebama i razvojem tržišta.

Da li ste u skorijem periodu uvodili neka inovativna rešenja?

- Inovativan način razvoja proizvoda kod nas je vrlo prisutan. Pored toga što inoviramo, važno nam je da tokom celog procesa budemo posvećeni. Pre nego što počnemo sa bilo kakvim razvojem, o idejama razgovaramo sa našim klijentima i pitamo ih za mišljenje. Upravo tako je nastala i Moja preventiva. Odnedavno postoji mogućnost i online prodaje životnog osiguranja, međutim, zbog kompleksnosti i visokih ulaganja u ovo rešenje, kao i nedovoljnog stepena edukacije industrija životnog osiguranja u Srbiji još uvek nije ponudila ovo rešenje svojim korisnicima.

Šta je to što biste izdvojili iz vaše ponude?

- To je definitivno zdravstvena preventiva. Želimo da naši klijenti u svakom trenutku imaju mogućnost odlaska na preventivne preglede i dijagnostiku. Ovu uslugu namenili smo mass segmentu zbog povoljnije cene premije i mogućnosti da klijent usluge koristi na osnovu svojih potreba, bez čekanja i bez postojanja zdravstvene tegobe.

Šta smatrate da je ključno za dalji razvoj osiguranja?

- Osiguranje ima, da se našalim, osiguranu budućnost ako omogućimo lakše ugovaranje usluge životnog osiguranja online, edukujemo klijente, olakšamo obuku zastupnika kroz e-learning platforme, onda će sigurno i privući veći broj zainteresovanih za kupovinu osiguranja. Prodavci osiguranja ujedno treba da budu i edukatori, kako bi razgovorom podigli svest o neophodnosti ugovaranja različitih vrsta osiguranja.

Kakvi su vaši planovi za godinu koja je pred nama?

- Bliska budućnost OTP osiguranja ogleda se u jednostavnoj ponudi i transparentnoj komunikaciji prema klijentima, digitalnim kanalima komunikacije i prodaje, partnerstvima sa drugim industrijama i zadovoljavanju potreba klijenata. Samo na taj način možemo da očekujemo zdrav rast i konstantno povećanje prihoda.

Autor: Nadlanu.com/Diplomacy&commerce
Foto: Promo

Pogledajte još