RUSKI PRAZNIK OBELEŽEN U SRBIJI: Upriličen prijem povodom Dana branilaca otadžbine

Na prijemu povodom ruskog praznika Dana branilaca otadžbine, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Aleksandar Bocan-Harčenko ukazao je na to da su Srbija i Rusija uvek bile zajedno u najtežim trenucima istorije i to na pravoj strani.

Prijemu, koji je zvanično počeo intoniranjem himni Rusije i Srbije, prisustvovali su i drugi predstavnici državnog rukovodstva, predsednica Skupštine Maja Gojković, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, ministri Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, kao i predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora, Vojske Srbije i vojnog diplomatskog kora.

Rusija nikada nije i neće imati za cilj da napravi podele u regionu Zapadnog Balkana, niti bilo gde drugo, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i poručio da se Rusija zalaže za koncept nedeljive bezbednosti.

Govoreći o saradnji dve zemlje, ambasador je kazao da je razvoj vojno-tehničke saradnje Rusije i Srbije, koja se razvija pod neposrednim okriljem i kontrolom dva predsednika, Vladimira Putina i Vučića, usmerena kako bi Srbija postala nezavisna za donošenje odluka.

- Usmerena je i na to da bi Srbija imala čvrst suverenitet i mogućnost da rešava o svojoj budućnosti, nezavisno od bilo koga, i da živi u stabilnom regionu - kazao je Bocan-Harčenko.

Navodeći da se ove godine praznik obeleževa u Beogradu nakon posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Bocan-Harčenko je kazao da su njegovi razgovori sa predsednikom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom dali još jedan podsticaj saradnji dve zemlje.

- Sada se naša saradnja i prijateljstvo, kao i strateško partnerstvo, nalaze na najvišem usponu. Naši odnosi su prožeti neprekidnim dijalogom, sastancima između naših predsednika, a sada pripremamo i još jedan niz sastanaka. Za nas je velika čast to što će predsednik Vučić obeležiti 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu u Moskvi, zajedno sa ruskim predsednikom Putinom - kazao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je izrazio veliku zahvalnost u ime svoje zemlje svim zvanicama što su zajedno obeležili praznik koji je, kako kaže, iznad običnih praznika, odnosno nalazi se u nizu događaja koji je imao presudan značaj za državu, koji je simbol herojske ruske vojske i njene istorije.

Kako kaže, Dan branilaca otadžbine je i simbol patriotizma i jedinstva vojske i naroda.

- Ovo je praznik i stvaraoca velike pobede, a najveća od njih zabeležena je u Drugom svetskom ratu - kazao je Bocan-Harčenko i izrazio veliku zahvalnost sovjetskim veteranima koji se, ističe, po pravu zovu generacija pobednika.

Navodi i da sadašnja ruska armija brižljivo čuva tradiciju ruske vojske, da je spremna da odgovori na svaki izazov sadašnjosti, kao i da su spremni da pomognu svojim prijateljima.

Dan branilaca otadžbine, 23. februar, jedan je od najvećih ruskih praznika, a pod tim nazivom proslavljava se od 1993. godine u znak sećanja na da prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Peterburgu i Moskvi - 23. februar, 1918. godine, kao i na prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Nemačke.

Dan branilaca otadžbine prvenstveno je bio vojni praznik, koji se vremenom transformisao u praznik svih muškaraca i predstavlja pandan 8. martu - Danu žena.

U Rusiji je to neradni dan, a prema tradiciji muškarcima se upućuju čestitke i daruju pokloni.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još