"ČISTA SENZACIJA": Predstavljen 17. Beogradski festival igre

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zajedno sa brojnim pokroviteljima i organizatorima, najavio je predstojeći Beogradski festival igre, koji će se od 21. marta do 12. aprila po sedamnesti put održati u našem glavnom gradu. Na konferenciji za novinare u Ambasadi Francuske, o manifestaciji koja se ove godine održava pod sloganom "Čista senzacija", osim Vesića, govorili su i direktorka festivala Aja Jung, ambasadori i predstavnici ambasada Belgije, Argentine, Italije, Kanade, Francuske, Nemačke, Izraela, Španije, Holandije, Brazila, Hrvatske, zemalja čije će trupe nastupiti na festivalu, kao i predstavnici generalnog sponzora – NIS-a, i drugih sponzora.

Vesić je tom prilikom, u ime Grada Beograda, zahvalio Aji Jung što već sedamnaest godina, kako je naveo, predano radi na organizaciji ovog festivala.

Festival je dokaz da ne mora sve da organizuje država, te da festivali mogu da budu rezultat privatne inicijative i kao takvi budu veoma uspešni. Beograd je, na neki način, postao prepoznatljiv i po ovoj manifestaciji. Na festivalu se predstavlja najbolje od igre što imamo u Evropi i svetu, i u vreme održavanja, Beograd je prestonica igre, na šta smo ponosni – rekao je Vesić.

On je najavio da će Grad nastaviti da podržava festival.

Poruka koja se odavde šalje jeste da kulturna saradnja nema granice i da prethodi i ekonomskoj i političkoj saradnji – poručio je Vesić.

Aja Jung je rekla da je u organizaciji ovakvog festivala selekcija najveće zadovoljstvo i najveća odgovornost.

Ako je izbor prosečan ili loš, onda je sav ogroman trud i rad uzaludan. Verujem u snagu umetnika i njegovog dela, jer je to ono što nas okuplja, bilo da smo producenti, organizatori, sponzori, novinari ili publika. Kada imate vrhunske radove, onda imate cilj i opravdanje. Sigurni smo da je pred vama i nama program čistih senzacija, neponovljivih iskustava, koja niko ne može da vam prepriča – navela je Aja Jung.

Kako je najavila, na Beogradskom festivalu igre predstaviće se 19 trupa, od čega 17 trupa čine glavni program. Ozbiljna prethodnica festivala biće gostovanje "Njujork siti baleta", 13. i 14. marta u Novom Sadu i Beogradu.

Imamo ukupno 20 predstava u Beogradu i četiri u Novom Sadu, a na festivalu ćemo moći da vidimo 25 novih koreografskih radova. Otvaranje festivala donosi jedinstveno delo italijasnkog koreografa i njegove trupe iz Frankfurta, ali u sinergiji sa muzičarima Beogradske filharmonije – kazala je ona.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da unija podržava kulturu i kreativnu industriju, koja u Srbiji svaki dan raste, što je, kako je naveo, odlično za socijalnu integraciju, društvene vrednosti, diverzitet i ekonomski rast.

Dugi niz godina partneri smo ovog festivala i uvek nam je bio cilj da dopremo do mladih. Podržavajući festival, podstičemo razmenu mladih igrača iz Evrope i sveta. Zajedno smo već započeli neke aktivnosti, kako bismo na igračke predstave doveli mladu publiku, ali i na kulturne događaje generalno. Ove godine imaćemo 10 trupa iz zemalja EU, što pokazuje koliko Srbija pripada Evropi i koliko često evropske trupe ovde nastupaju – rekao je Fabrici.

- Zahvaljujući ovom festivalu, Srbija je velika kulturna sila u svetu - poručio je Fabrici.

Sedamanesti Beogradski festival igre počinje u "Sava centru" 21. marta, a na istom mestu se i završava 12. aprila. Program će se održavati u Beogradu i Novom Sadu.

Izvor: www.beograd.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još