VREME JE ZA VEŽBE DISANJA: Oslobodite se stresa i poboljšajte rad pluća

U trenutku kada je više nego ikada potrebno jačati imunitet, ali i odbraniti se od rastućeg stresa, od pomoći može da bude praktikovanje pranajame, metode kontrole daha u jogi (prana - energija, dah; ajam - kontrolisati). Veruje se da udisanjem ne dobijamo samo kiseonik, već i pranu, koju jogiji smatraju živatnom i kosmičkom energijom.

Najčešće primenjivana pranajama je nadi Šodana, koja smanjuje stres, poboljšava kardiovaskularnu funkciju, blago usporava puls, poboljšava rad pluća i respiratornu otpornost i, što je trenutno veoma važno, održava respiratorne puteve čistim.

Preporuka je da vežbu radite na prazan stomak, najbolje rano ujutru. Izaberite udoban položaj za sedenje koji vama najviše odgovara: prekrštenih nogu na podu (sa jastukom za podršku kičmi), ili u stolici. Ruke je poželjno staviti na kolena, sa dlanovima okrenutim nagore. Zatvorite oči, i prvo se opustite punim, dubokim udisajem, a zatim laganim, blagim izdisajem, i ponovite to nekoliko puta.

Koristite isključivo desnu ruku (ovo važi i za levoruke). Kažiprst i srednji prst blago naslonite na čelo, i ciklus započnite tako što ćete palcem desne ruke zatvoriti desnu nozdrvu, pritiskom sa strane mekog dela nozdrve. Udahnite duboko kroz levu nozdrvu, a zatim zatvorite levu nozdrvu domalim prstom i izdahnite vrlo lagano kroz desnu nozdrvu. Nastavite da držite zatvorenu levu nozdrvu domalim prstom i duboko udahnite, zatim zatvorite desnu nozdrvu i izdahnite na levu nozdrvu.

Ponavljajte ovaj naizmenični obrazac nekoliko puta. Nadi šodana je korisna čak i ako se radi samo pet minuta dnevno, a ako je budete praktikovali od 10 do 15 minuta imaćete brojne koristi. Po završetku, dopustite da vam se dah vrati u normalu, a onda lagano otvorite oči. Kada osetite da ste spremni, polako ustanite i uđite smireni i pročišćeni u novi dan.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još