LEK IZ BAŠTE: Praziluk - borac za bolje zdravlje

Praziluk je dugo vremena kod nas imao žargonski loš prizvuk, kojim su snobovski "obeležavani došljaci sa sela u grad". Srećom, nove generacije i ne znaju za taj trend, što je dobro i za zdravlje.

Prema rečima nutricionista, praziluk je pravo pravcato blago koje bi trebalo što češće imati na trpezi. Odličan je "borac" protiv masnoća i šećera u krvi, povišenog pritiska, a zahvaljujući vlaknima normalizuje probavu.

Specifična kombinacija sastojaka visoke nutritivne vrednosti praziluk čine veoma važnim delom dobro izbalansirane ishrane, podsećaju stručnjaci.

Jedna od najvažnijih sposobnost tog povrća je regulacija nivoa šećera u krvi. Za to su najviše zaslužni vitamini C i B6, folna kiselina, gvožđe i mangan kojih u tom povrću ima u izobilju.

Navedene visokovredne materije ne usporavaju apsorpciju šećera iz sistema organa za varenje. Na taj način utiču na normalizaciju metabolizma šećera, a time i njegovog nivoa u krvi.

Takođe, rezultati više istraživanja pokazali su da je redovan unos praziluka, naročito u svežem obliku, uticao na porast nivoa takozvanog dobrog holesterola, dok je loše masnoće u krvi prosto "proterivao".

Održavanje takvog balansa u organizmu je od velike važnosti pri prevenciji pojave ili napredovanja stvaranja masnih naslaga po zidovima krvnih sudova. To dalje smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i drugih oboljenja srca i krvnih sudova.

Osobama koje pate od hipertenzije, a na trpezi često imaju praziluk lekari često moraju ponovo da prilagođavaju prepisanu terapiju jer su sastojci tog povrća "oborili" krvni pritisak.

Praziluk je takođe odličan za sveukupno poboljšanje zdravstvenog stanja. Odličan je izvor vlakana, što je odlično za aktiviranje uspavane probave, kao i kalcijuma za zdrave kosti.

Osim toga, može delovati i kao blag antiseptik i na taj način pomoći organizmu u borbi sa infekcijama.

Iako čovek može imati brojne koristi od unosa praziluka, stručnjaci upozoravaju da osobe sa oboljenjima bubrega i žučne kese trebalo bi da ga izbegavaju i uz dozvolu lekara obazrivo koriste u pripremi salata i jela.

Nutricionisti su naglasili da su "krivci" supstance pod nazivom "oksalati" koje kada se u većim količinama unose u organizam kristališu i mogu izazvati probleme koji inače pogađaju te pacijente, a postoji opasnost i da blokiraju apsorpciju kalcijuma.

Izvor: medik.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još