ZA JAČI IMUNITET: Uključite začine u svoju ishranu

Mnogi su uvereni da je vreme provedeno u izolaciji bilo savršeno za usvajanje navika koje bi mogle da imaju pozitivan učinak na životni stil. Ljudi su postali svesniji važnosti zdrave i uravnotežene ishrane koja jača imunitet.

Kulinarski eksperti kažu da organizam najbolje jačaju začini koji se mogu dodati jelima i tako poboljšati njihov ukus i aromu. Neke od njih verovatno imate kod kuće, a neke ćete tek upoznati.

Bosiljak

Bosiljak važi za kralja među lekovitim biljem. Ovaj začin je efikasan u borbi protiv više bolesti. Redovno konzumiranje čaja od bosiljka može da olakša borbu s migrenama i poboljša probavu.

Stevija

Stevija se dodaje parfemima i mirisima, ali je izvrsna i za lečenje probavnih smetnji i zgrušavanje krvi.

Piskavica

Piskavica je čest sastojak indijskih jela, a njene semenke su prepune vitamina i minerala. Reguliše šećer u krvi i rešava problem zatvora.

Menta

Osvežavajuće lišće mente odlično je za olakšavanje želudačnih tegoba, respiratornih bolesti i nekih alergijskih reakcija.

Lišće korijandera

Antioksidansi u lišću korijandera jačaju imunitet. Jela koja su začinjena korijanderom pomažu u lečenju problema vezanih za proliv i probavne smetnje.

Izvor: Prva.rs/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još