SUVA KOŽA SE BRŽE IRITIRA: Zbog češćeg pranja ruku mnogi imaju dermatitis

Zbog češćeg pranje ruku nego obično, zbog epidemije kovida - 19, mnogima je koža isušena. Koliko je neprijatan osećaj suve kože na rukama najviše su osetili oni koji generalno pate od ovog problema. Prema rečima dr Lane Ćirković, dermatologa Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, dodatno isušivanje već dehidrirane kože može da dovede do razvoja kontaktnog alergijskog dermatitisa - hroničnog oboljenja:

- Osobe koje imaju izrazito suvu kožu sklonije su tome da u kontaktu sa raznim hemikalijama, deterdžentima i kozmetičkim preparatima razviju dermatitis. Kod najvećeg broja pacijenata reč je samo o iritaciji, koja prestaje spontano po prekidu kontakta sa izazivačem peckanja i svraba, dok pojedini, usled suve kože, trajno razviju alergiju na neku supstancu.

Da do alergije ne bi došlo, suva koža zahteva mnogo intenzivniju negu. Pored jakih sapuna, deterdženata, dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola, ne prija joj ni suv i topao vazduh.

- Svi ovi faktori dovode do gubitka površinskih masnoća, a zatim i vlage kože. Kada je koža previše suva njena odbrambena sposobnost je znatno smanjena, pa se osim površinskih upala dešavaju i dublje, bakterijske infekcije - kaže dr Ćirković.

Suva koža je golim okom najprimetnija na potkolenicama i podlakticama, dok je koža na šakama i licu uglavnom hrapava i gruba.

- Nepravilna nega izrazito suve kože dodatno pogoršava ovo neprijatno stanje. Zato je veoma važna redovna upotreba emolijentnih krema za negu kože ruku i celog tela, kao i upotreba odgovorajućih krema za lice. Bitno je da se izbegava kozmetika koja sadrži alkohol, dok bi se svakodnevno trebalo kupati kupkama koje sadrže ulja ili da se koristi sindet, odnosno "sapun bez sapuna". Reč je o sintetičkom deterdžentu koji može da se nabavi u apotekama.

Za očuvanje zdrave i hidrirane kože veoma je važno da se nose zaštitne rukavice kada se koriste deterdženti i druge hemikalije za održavanje higijene kuće.

- O tome bi strogo trebalo da vode računa naročito osobe koje genetski imaju suvu kožu, dakle koja nije nastala kao posledica slabe nege. Dokazano je da pacijenti koji su nasledili suvu kožu uglavnom imaju mutaciju gena za filagrin, jedan od epidermalnih proteina koji omogućava odbrambenu funkciju kože - kaže dr Ćirković.

RECEPTURA

Doktorka Lana Ćirković kaže da je najbolji način za pravilnu negu ekstremno suve kože upotreba preparata koje će, posle pregleda, da odredi dermatolog. On će na osnovu pregleda da propiše recepturu po kojoj će se napraviti odgovarajući preparat za mazanje lica i tela.

Izvor: Novosti - Specijalni dodatak Doktor u kući
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još