ČUVAR ZDRAVLJA: Sirup od ruže leči mnoge bolesti

Osim što lepo izgleda, ruža u sebi krije neverovatna lekovita svojstva. U ovom lepom cvetu nalazi se prava riznica vitamina A, C, B3, D i E. Latice su bogate eteričnim uljima, tianinom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom.

Sirup od ruže je odličan za čuvanje zravlja srca i nerava. On pročišćava krv, smiruje napetost, a osim toga je odličan kod upale grla, reumatizma, žutice, za čišćenje jetre, u slučajevima vrtoglavice, glavobolje i narušene crevne flore.

Preporučuje se kod svih bolesti disajnih puteva i za očuvanje pluća. Takođe, uspešno ublažava i menstrualne tegobe.

Od latica ruže možete pripremati sirup i čaj.

Priprema:

Uberite latice, očistite ih od insekata i ostavite ih 7 dana da se osuše. Kako bi sačuvale dovoljno svežine i kvalitet čuvajte ih u dobro zatvorenoj ambalaži na tamnom i suvom mestu. Najbolje su staklene ili limene kutije.

Pravljenje sirupa:

Prelijte 2 šake latica sa 500ml ključale vode i ostavite da odtoji 24 časa. Nakon toga procedite i ukuvajte sa 250gr šećera. Pred kraj dodajte sok od jednog limuna i kuvajte još dodatnih 5 minuta.

Preporučuje se korišćenje do 4 kašike dnevno.

Pravljenje čaja:

Za pripremu čaja prelijte 2 kašike osušenih latica sa 300 ml ključale vode i ostavite poklopljene do 10 minuta. Nakon toga procedite i napitak je spreman za upotrebu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još