Izložba "Privatna vrednost" u rezidenciji ambasadora Švajcarske

Izložba radova šestoro mladih umetnika i umetnica iz Srbije, finalista konkursa "Privatna vrednost", biće otvorena za posetioce od 20. juna u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu, a stručni žiri danas je svečano proglasio pobednika - Veroljuba Naumovića s delom "Silikon, beton".

Ambasador Filip Ge je u uvodnom obraćanju podsetio da Ambasada Švajcarske već treći put realizuje konkurs i izložbu sa ciljem da pruži podsticaj i skrene pažnju javnosti na ovdašnje stvaraoce najmlađe generacije.

Među više od 180 prijavljenih, stručni žiri u sastavu Mišela Blanuša, Maja Kolarić i David Laufer, odabrao je šestoro umetnika i umetnica, koji su prema propozicijama konkursa mlađi od 30 godina i imaju stalni boravak na teritoriji Srbije od najmanje tri godine.

Svi finalisti dobili su novčanu potporu u iznosu od 500 evra za pripremu radova, a pobedniku sleduje nagrada od 2.000 evra.

Finalisti i izlagači su pored Naumovića i Gorana Bačevac, Lea Embeli, Adrian Klajo, Nikola Radosavljević i Matija Sretović.

- Moja je misija bila da gradim mostove između Srbije i Švajcarske, bilo da je u pitanju politika, biznis ili kultura. Otvorio sam pre četiri godine vrata rezidencije za srpske i švajcarske umetnike kako bi ostvarili interakciju - kazao je ambasador Ge i dodao da mu je cilj da što više pruži podršku mladim umetnicima u razvoju.

Izložba "Privatna vrednost" obuhvata slike, skulpture i video radove izložene kako unutar rezidencije, tako i u njenom vrtu.

Član žirija David Laufer istakao je da je veoma važno što više izlagati dela umetnika, pogotovo mladih kada se radi o umetničkoj vizuelnoj sceni.

- Ne može se reći da u Srbiji postoji umetnička vizuelna scena, još mora da se radi na njoj. Moramo joj dati mogućnosti da stane na noge da pokaže svu svoju veličinu i značaj. Scena je veoma živa, raznovrsna, ali umetnici moraju da se ohrabruju i pomažu - kazao je Laufer.

Ova izložba je, dodaje, dobra šansa za njih, ali i pokazatelj koliko su ti mladi ljudi dobri, vredni i originalni jer imaju svoju priču, energiju i emociju.

Naumović je zahvalio komisiji i ambasadoru, a pre svega kolegama na inspiraciji i kvalitetnoj izložbi.

- Svi smo različiti i svi se na svoj način bavimo umetnošću, što i jeste danas najvažnije - kazao je autor pobedničkog rada.

Izložba u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu za javnost će biti otvorena u periodu od 20. juna do krraja septembra dva puta nedeljno - sredom i subotom od 17 do 19 časova.

Potrebno je prethodno najaviti se, a na sajtu ambasade biće dostupan i video izložbe.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još