ČUDOTVORNA BILJKA: Sve prednosti žutog noćurka

Žuti noćurak, ili noćni cvet, kako ga još zovu, dobio je ime po svojim žutim cvetovima koji se otvaraju samo noću. Ova biljka čija su lekovita svojstva poznavali još Indijanci, cveta od juna do oktobra.

Žuti noćurak ima veliki broj benefita za organizam, pa ne čudi što se decenijama unazad koristi u svrhu lečenja mnogih bolesti. Od onih bezalenih do težih oboljenja.

Ono po čemu je posebna ova biljka jeste sadržaj esencijalnih masnih kiselina, ali i, najvažnije, sadržaju gama linolenske kiseline. Upravo ova kiselina je toliko važna za organizam, jer dobro utiče na hormone, posebno na prostaglandin. Ovaj hormon utiče na snižavanje krvnog pritiska, na zdravlje kože, na insulin, poboljšava imunitet, održava nivo tečnosti u našem organizmu i još mnogo toga.

Ulje žutog noćurka je veoma dobro za mnoge poremećaje, od onih bezazlenih do zaista ozbiljnih bolesti. Naime, žuti noćurak može da pomogne prvenstveno ženama i tu zaista ima široku primenu. Odličan je za ublažavanje simptoma pms-a, zatim kod bolnih menstruacija i kod neplodnosti.

Ulje noćurka unosi se oralnim putem i moćan je čistač krvi, snižava nivo holesterola, poboljšava cirkualciju, sprečava zgrušavanje krvi i upalu vena. Takođe, pomaže u lečenju hemoroida, a preporučuje se i osobama koje boluju od dijabetesa, pate od artritisa, gihta ili imaju menstrualne bolove.

Koristi se i u kozmetičke svrhe, jer može da podstakne rast kose i noktiju, a pozitivan uticaj ima i na izgled kože.

On leči i ozbiljinije poremećaje ili bar ublažava posledice ozbiljnijih bolesti. Koristi se u procesu lečenja alkoholizma. Koristan je kod pacijenata koji imaju osteoporozu, artritis, kao i kod osoba koje pate od hroničnog umora.

Delotvoran je i kada je u pitanju rak ili multipla skleroza, kod bolesti srca, nervnog sistema, dijabetesa i krvnih sudova. Potvrđeno je pozitivno dejstvo na ublažavanje simptoma Alchajmerove, ali i Parkinsonove bolesti.

Žuti noćurak možete da nađete u raznim oblicima, a u najvećoj meri se koriste uljane kapi.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još