FDA: IQOS je proizvod modifikovanog rizika

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) donela je odluku da se IQOS, proizvod kompanije "Filip Moris koji zagreva a ne sagoreva duvan, može svrstati u kategoriju "duvanskih proizvoda modifikovanog rizika" (MRTP), kao i da je informisanje potrošača da je izloženost štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja u skladu sa promocijom javnog zdravlja. IQOS sistem za zagrevanje duvana je prvi i jedini elektronski proizvod koji koristi nikotin, a koji je FDA svrstala u kategoriju "proizvoda modifikvanog rizika".

Kako je obrazložena ta odluka, IQOS zagreva, a ne sagoreva duvan i korišćenjem tog uređaja značajno se smanjuje proizvodnja štetnih i potencijalno štenih materija, a naučna istraživanja potvrđuju da potpuni prelazak sa klasičnih cigareta na IQOS umanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama.

- Ova odluka FDA-a predstavlja istorijsku prekretnicu u oblasti javnog zdravlja. Ona značajno nadograđdjuje rastući naučni konsenzus da je IQOS bolji izbor od nastavka pušenja - rekao je generalni direktor kompanije "Filip Moris" za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević. On je dodao da se IQOS sistem za zagrevanje duvana fundamentalno razlikuje od tradicionalnih cigareta i da zato mora da ima različit regulatorni okvir.

Jakovljević je naveo da saradnja vlada i organizacija koje se brinu o javnom zdravlju, kakva je ovom prilikom postojala u SAD, ubrzala bi prelazak punoletnih pušača na proizvode koji su bolji izbor za njihovo zdravlje.

- I dalje je jedina opcija koja sa sobom ne nosi nikakav rizik nikad ne početi ili potpuno ostaviti sve nikotinske proizvode, ali za one koji ne prestanu najbolje što mogu uraditi je da potpuno predju na kontrolisane, naučno utemeljene, bezdimne proizvode. Zaključno sa 31. martom ove godine je 10,6 miliona pušača širom sveta potpuno ostavilo cigarete i prešlo na IQOS - rekao je Jakovljević.

Ocenio je da inovacije poput IQOS mogu dramatično ubrzati smanjenje broja pušača, što je prilika veka koja se ne sme propustiti.

Odluka da se Filip Moris-u odobri MRTP aplikacija kojom se IQOS sistem svrstava u kategoriju duvanskih proizvoda modifikovanog rizika usledila je nakon sveobuhvatne analize obimne naučne dokumentacije koju je kompanija agenciji predala u decembru 2016. godine.

Toj odluci prethodila je dozvola FDA-a iz aprila 2019, kojom je omogućena komercijalizacija IQOS-a na američkom tržištu.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još