GOTOVO UVEK LETI: Autoimune bolesti - retke i otkrivaju se slučajno

Bez obzira na to što se na njih obraća sve veća pažnja, autoimune bolesti su i dalje enigma.

Među njima ima onih o kojima se izuzetno malo zna. Stručnjaci još nisu usaglasili stavove ni o njihovom broju. Većina ističe da je poznato više od 80 odsto ovih bolesti, ali da se za većinu ne zna kako tačno nastaju.

- Imuni sistem je izuzetno važan jer služi za zaštitu organizma od bakterija, virusa i parazita, međutim, u nekom trenutku imuni sistem ume da "zakaže" i počinje da napada sopstvena zdrava tkiva jer ih ne prepoznaje - kaže dr Ivica Jeremić, doktor interne medicine u Institutu za reumatologiju.

Ovi poremećaji imuniteta mogu da budu sasvim blagi i da uzrokuju zanemarljive promene, ali nekada dovode do nastanka ozbiljnih bolesti.

Autoimune bolesti su opasne jer mogu da izazovu teška oboljenja

- Među onima koje zahvataju samo jedan organ najpoznatiji je dijabetes tip 1. Tu je i Hašimoto tiroiditis, autoimuno oboljenje štitaste žlezde, koje je poslednjih godina veoma često - ističe doktor.

Neki od prvih simptoma su pojačana žeđ, češće mokrenje, napadi gladi i zamor. Kod mlađe dece prvi simptom nekada može da bude umokravanje u krevetu, a da to pre nisu radila. Ukoliko se bolest ne prepozna, zapusti ili ne leči, javljaju se poremećaj svesti, zadah na aceton i ubrzano disanje.

Hašimoto tiroiditis ima oko pet odsto populacije. Prisutvo se dokazuje pojavom antitela u krvi koja polako oštećuju štitnu žlezdu. Nekada mogu da prođu mnoge godine pre nego što štitna žlezda prestane da luči odgovarajuću količinu hormona.

Vitiligo nastaje zbog gubitka ćelija kože koje sadrže pigment melanocit. Osobe sa ovim oboljenjem prvo primećuju bele tačkice na vrhovima prstiju, oko očiju i na laktovima, koje, zapravo, predstavljaju kožu u kojoj nema pigmenta. To se obično primeti nakon leta kada okolna koža pocrni.

- Sama po sebi bolest ne pravi druge probleme, ali je nekada udružena sa drugim autoimunim bolestima, kao što je perniciozna anemija - ističe dr Jeremić.

Ove bolesti se nazivaju i sistemske jer napadaju različita tkiva i organe, pa često imaju veoma raznolike simptome. Najpoznatije među njima su sistemski eritemski lupus, sistemska skleroza, Sjogrenov sindrom, različite vrste artritisa.

- Kod većine obolelih od ovih bolesti javljaju se nespecifični simptomi u vidu umora, malaksalosti, mršavljenja, a ponekad i temperatura, kao i promena na koži - zaključuje doktor.

Izvor: Magazin Novosti/Život Plus
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još