VAŽAN JE ŽANR: Muzika leči srce

Slušanje muzike opušta, ali i leči. Naročito se preporučuje srčanim bolesnicima.

Slušanje muzike može da bude veoma korisno, pre svega, u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, ali se često koristi i u lečenju srčanih bolesnika.

- Mehanizam dejstva adekvatno odabrane muzike je putem izazivanja lučenja dovoljne količine endorfina, hormona zadoljostva, koji prouzrukuje snižavanje vrednosti krvnog pritiska i srčane frekfence - kaže profesor dr Predrag Mitrović, kardiolog.

Kada imamo već oštećeno srce prethodnim infarktom miokarda, anginoznim epizodama ili prethodnom operacijom, sniženje krvnog pritiska i smanjenje broja otkucaja srca su najpoeželjniji efekti neke terapije kojima se štedi srčani mišić. Još ako ovakav efekat dobijemo 24 sata, bolesnik je na dobrom putu.

- Važno je da bolesnik sluša muziku, odnosno muzički žanr koji voli - ističe dr Mitrović.

Nakon toga je bitan tempo kompozicije koji se savetuje da bude u ritmu srca ili parno brži, odnosno sporiji od srčane frekfence.

Bitan je i tonalitet ili mol. Takođe, važno je slušati instrumentalnu muziku, a ako nije dostupna u željenom muzičkom žanru mogu se uzeti kompozicije sa vokalom na jeziku koji bolensik ne razume.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još