#Digital2020: Dragan Tanasković - Obuka korisnika je od vitalnog značaja za održavanje sajber bezbednosti i smanjenje kriminala

Regionalna online konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima DIGITAL 2020 powered by Huawei, održana je 10. i 11. septembra u organizaciji Color Media Communications uz institucionalnu podršku Ministarstva za kulturu i informisanje.

Ovim povodom, naš sagovornik bio je Dragan Tanasković, ICT Solutions Director Vip mobile i A1 Slovenija, učesnik konferencije na panelu pod nazivom “CODE 2020: Cyber Security - trendovi i izazovi”...

Izjavili ste na prvom danu konferencije Digital, na panelu CODE 2020, da je tržište bežalo od inovacija i digitalizacije i da je vanredna situacija dala vetar u leđa da se napravi pomak. Međutim, razvoj IOT-a koji je sada pandemijom dodatno ubrzan, vodi ka povećanju sajber napada, koliko je tržiste Srbije, po Vašem mišljenju, spremno da se izbori sa ovim trendom?

- Tako je. Socijalna izolacija navela je većinu kompanija da sprovedu usluge i donesu inovacije koje su bile planirane za godine koje su tek pred nama. Globalna pandemija čitav svet zatvorila je u domove, a naša svakodnevica smestila se u pametne uređaje. Kompanije i mala i srednja preduzeća imali su zadatak da u vrlo kratkom roku reorganizuju svoje poslovanje, što je u velikom broju slučajeva podrazumevalo da se gotovo 100 odsto zaposlenih prilagodi radu na daljinu. To, dakle, znači sledeće – sa širenjem digitalne mreže, povećavaju se i bezbednosni rizici. Iako sajber napadi prevazilaze lokalne granice, ovaj period poslužio je i kao upozorenje da se vlada, kompanije različitih formata, ali i pojedinci posvete jednom od najvećih globalnih problema današnjice.

Treba pomenuti i činjenicu da se donosioci odluka često suočavaju sa poteškoćama u pronalaženju rešenja jer ne znaju ko može da im pomogne. To se naročito odnosi na mala preduzeća koja imaju manje internih veština po pitanju sajber bezbednosti. Sa radom od kuće veliki broj zaposlenih prebacio se na računare koji su, na primer, zaštićeni samo potrošačkim rešenjima, ili uopšte nisu zaštićeni. Tu su i brojne aplikacije, četovi, video konferencije i nalozi koji samo olakšavaju potencijalni upad u mrežne sisteme. Što ih je više, to ste lakša meta.

Istorija je pokazala da na globalnom nivou često nismo uspeli da se izborimo sa pojedinim sajber napadima, a šanse za to u doba nove normalnosti višestruko su veće, što predstavlja dodatni izazov donosiocima odluka. Generalni utisak koji se nameće jeste da je naše društvo suštinski spremno za dalji razvoj tehnologije, ali i da će, sve dok govorimo o digitalizaciji, pitanje bezbednosti morati iznova da bude aktuelizovano.

Na panelu se dosta pričalo da i pojedinci i mala i srednja preduzeća, predvođeni korporacijama, moraju evoluirati i prihvatiti da mora da postoji lična odgovornost i pažljivo pristupanje informacijama a da ujedno kompanije i manje i veće, moraju koristiti rešenja koja će štititi njihovo celokupno poslovanje. Kako će Vip mobile pristupiti ovom problemu? Da li je ključ edukacija?

- Za rešavanje ovog problema edukacija i podizanje svesti svih subjekata definitivno su jedan od ključnih koraka. Obuka kako privatnih tako i poslovnih korisnika od vitalnog je značaja za održavanje sajber bezbednosti i smanjenje kriminala u ovoj oblasti, pogotovo u okolnostima hibridnog načina rada koji podrazumeva kombinaciju posla od kuće i iz kancelarije. Tako korisnici imaju više naloga na nekoliko različitih uređaja, često sa istim lozinkama, a neretko koriste više različitih cloud usluga (Live, iCloud, Dropbox, Sync). Ovo znači da ste direktno ugroženi ako neki od velikih provajdera bude napadnut. Takođe, standardi za resetovanje lozinke su slabiji na personalnim računarima, zaštita podataka u mnogim slučajevima nije tako dobra kao kada se radi iz kancelarije, a kompjuteri koji se koriste kod kuće, zajedno sa e-poštom, postali su lakša meta napada.

Imajući u vidu da su podaci kompanije postali vredni koliko i njeni proizvodi i usluge, zaštita od sajber kriminala je od suštinske važnosti za održivo poslovanje privrednih subjekata svih formata, zbog čega sami poslodavci moraju više pažnje da posvete ovoj temi, bez obzira na to koliko novca imaju na raspolaganju. Obuka je jedan od načina za unapređenje svesti zaposlenih o sajber bezbednosti, pri čemu kompanijama mogu pomoći partneri koji nude pouzdane usluge i stručnu podršku prema tržišno prilagođenim cenama.

Takođe, na tom planu može biti dragoceno iskustvo i znanje koje kompanije mogu da usvajaju sa drugih tržišta. Kao deo velike A1 Grupe, Vip sarađuje sa A1 digital, koja nudi najkvalitetnija rešenja za sajber bezbednost, najbolju mrežu i pouzdanu infrastrukturu. Na primer, u maju 2020. godine naši stručnjaci iz Austrije uspešno su se odbranili od velikog sajber napada, kada su u vrlo kratkom roku razradili promenu lozinke na približno 50.000 internih naloga. Sva tržišta na kojima A1 grupa posluje bila su uključena u odbranu. Mnogo smo naučili iz ovog iskustva koje nas je ujedno i pripremilo za buduće izazove.

Sajber bezbednost već izvesno vreme spada u 10 najvećih svetskih rizika, sada je to još više u fokusu, na koji način kompanija Vip mobile vodi računa o ovom segmentu poslovanja? Recite nam i nešto više o Vašim cyber security mrežnih rešenjima?

- Po nastupanju vanrednog stanja, lansirali smo Eyson platformu, jedinstveno rešenje za video konferencije i brze i bezbedne digitalne sastanke, koje su korisnici mogli da koriste potpuno besplatno i sebi obezbede uslove za siguran rad od kuće. Kao telekomunikaciona kompanija, imamo odgovornost da omogućimo zaštitu kako zaposlenih, tako i naših korisnika i na tom planu svakodnevno preduzimamo potrebne mere i uvodimo inovacije. U ovom trenutku Vip nudi razna rešenja u oblasti sajber bezbednosti, kao što su:

  • Endpoint Protection - F-Secure Client and/or Server Security, F-Secure PSB, F-Secure Client and/or Server Security
  • E-Mail Protection - MSG (FS/Proofpoint)
  • HW FW – Stormshield
  • Rezervna kopija (Cloud) - IStor

Pored toga, postoje tendencije da ćemo dodatno proširiti usluge na ovom planu.

Mnogo vodite računa o bezbednosti dece, pre svega, na internetu, jako dobro je primljen od strane korisnika Vaš program "Bezbedni klinci". Da li na možete detaljnije predstaviti ovaj projekat, statistike koje imate? Ujedno koji novi servisi su u pripremi, da li možete nešto više i o tome da nam kažete?

- Platformu "Bezbedni klinci" pokrenuli smo sa ciljem da roditeljima pružimo podršku i savete kada je u pitanju kontrola nad digitalnim sadržajima kojima su njihova deca svakodnevno izložena, kao i da im pomognemo da steknu bolji uvid u njihova interesovanja i prevaziđu tehnološki generacijski jaz. Čitav sadržaj platforme kreiran je u saradnji sa profesionalnim psiholozima i ekspertima iz Instituta za digitalne komunikacije. Tako u okviru odeljka 'Digitalni roditelji' možete pronaći stručne tekstove koji će vam pružiti značajnu psihološku podršku koja svakoj mami ili tati ponekad treba, kao i lične priče drugih roditelja i mišljenja dece o određenim pitanjima.

Takođe, informativna vrednost platforme ogleda se i u ponudi statističkih podataka koji ukazuju na to kako deca provode vreme na internetu. Tako beležimo podatke da je svako treće dete u Srbiji tokom poslednjih godinu dana doživelo neko uznemirujuće iskustvo na internetu. U takvim situacijama, skoro četvrtina učenika nije razgovarala ni sa kim o svom problemu, ignorisala je problem misleći da će nestati sam od sebe, ili je pak zatvorila prozor ili aplikaciju, a skoro trećina blokirala je osobu koja je uznemirava. Takođe, manje od polovine (44 odsto) ispitanih učenika (uzrasta od 9 do 17 godina) kaže da im roditelji često objašnjavaju kako da bezbedno koriste internet, nešto manji procenat (41 odsto) je onih kojima roditelji pomažu kada im nešto zasmeta na internetu, dok samo trećina njih (35 odsto) sa roditeljima razgovara o tome šta rade na internetu.

Zbog svega toga, nastojimo da podržimo roditelje kako bi i sami mogli da budu adekvatna podrška svojoj deci na putu njihovog odrastanja koje se značajnim delom odvija u digitalnom svetu. Trenutno smo u pripremi podcasta „Bezbedni klinci“ u saradnji sa psihološkinjom Anom Mirković, kada će roditelji i deca moći da se na još atraktivniji način upoznaju sa izazovima, ali i mogućnostima digitalnog doba.

Po Vašem mišljenju šta su novi trendovi i sa kojim izazovima ćemo se suočavati u budućnosti kada je u pitanju sajber bezbednost?

- Premeštanje svakodnevnih aktivnosti u virtuelni svet, posebno prelazak brojnih kompanija na režim rada od kuće, otvorio je vrata zloupotrebama i povećanim kriminalnim aktivnostima na polju sajber bezbednosti, o čemu svedoči izveštaj FBI službe prema kojem se broj sajber kriminala više nego učetvorostručio poslednjih meseci. Imajući u vidu činjenicu da će virus korona u narednih nekoliko meseci, ako ne i duže, ostati globalni problem, ključni izazov biće zaštita poslovanja u pomenutim okolnostima. Gubitak poverljivih podataka, upadi u mrežu i gubitak reputacije su najveća tri straha koji se nameću kada je u pitanju potencijalna šteta uzrokovana sajber napadima.

Takođe, paleta informacija koje pojedinci objavljuju na svojim društvenim mrežama pružaju brojne lične podatke koje hakeri mogu da iskoriste na razne načine, što ide u prilog činjenici da su, ljudi nažalost, i dalje slabe tačke u odbrani kompanija.

Ekonomija sajber kriminala je jednostavna - tehnologija krađe je daleko lakša i jeftinija od fizičkih upada, dok je odgovor mete mnogo sporiji. Zbog toga će kompanije, ali i drugi subjekti, morati da uspostave mnogo čvršće bedeme kako bi sačuvale svoje poslovanje.

Tokom dva dana na konferenciji su otvorena mnoga pitanja i doneseni mnogi zaključci. Obrađivane su teme koje će biti aktuelne i u narednom periodu i na koje treba stalno skretati pažnju jer se pokazalo da je digital u širem smislu potreban u svim „normalnostima“.

Konferenciju su podržale kompanije: Huawei, Telekom Srbija, Telenor Srbija , Vip Mobile, SBB i Heineken Srbija.

Pogledajte još