BOOK TALK 2020: "Kuga će probuditi svoje pacove i poslati ih da uginu u kakvom srećnom gradu" - Virus i književnost

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija "Book Talk" posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Ove godine zbog situacije sa virusom korona, konferencija će se prvi put od postojanja održati online i svi zainteresovani će moći da je prati putem lajv strima na You Tube kanalu Color Media Communications.

Na drugom panelu pod nazivom "Kuga će probuditi svoje pacove i poslati ih da uginu u kakvom srećnom gradu": Virus i književnost, koji će moderirati Vera Nikolić, novinar i profesor srpskog jezika iz knjževnosti iz Beograda, o književnosti u kulturi čitanja, pre, tokom, i nakon pandemije diskutovaće:
- Pavle Zelić, pisac, filmski i strip scenarista, kritičar i kulturni aktivista, Beograd
- Nina Savčić, spisateljica i lektorka, Beograd
- Predrag Ličina, pisac i reditelj, Zagreb
- Vojislav Radojković, pisac, Beograd.

Učesnici ovog panela pokušaće da daju odgovore na neka od sledećih pitanja: Je li je naša i svetska književnost mogla da predvidi ovo što se dogodilo 2020. godine? Da li se već pišu novo "Besnilo" i "Smrt u Veneciji"? Hoćemo li posle ove pandemije imati poplavu literarnih remek-dela i ili novu krizu izdavaštva i čitanja knjiga zbog masovne konzumacije lakih sadržaja?

Prvog oktobra simbolično će se održati samo jedan panel u Arhivu Vojvodine, Novi Sad, posvećen devedesetogodišnjici od rođenja našeg slavnog pisca Borislava Pekića. Ovaj deo programa biće, takođe, dostupan za gledanje i online putem lajv strima koji možete pratiti OVDE.

Drugog oktobra, tokom celog dana, glavni program, biće strimovan na You Tube kanal organizatora kao i na sajt konferencije. Ovaj program možete pratiti klikom OVDE.

Konferenciji, kao i svake godine, prethodi "Nedelja knjige" u sklopu koje volonteri poklanjaju knjige u gradskom prevozu svakom koga zateknu da čita. Ovu akciju organizuje Color Media Communications zajedno sa JGSP "Novi Sad" i izdavačima Clio, Laguna i JP Službeni Glasnik partnerima konferencije koji su donirali svoja izdanja.

"Book Talk 2020" konferencija održava se uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama i JP Službeni Glasnik.

Celokupan program i satnicu ovogodišnje konferencije možete pogledati na sledećem linku: http://communications.rs/booktalk2020/

Autor: Nadlanu.com
Foto: Privatna arhiva, CMC, Marina Lopičić

Pogledajte još