Tribina "Žene žive i na selu" održana u selu Kobilje

Treću tribinu "Žene žive i na selu" u 2020. godini održali smo u selu Kobilje u opštini Malo Crniće, gde su nas ugostile žene iz Udruženja žena “Gergine – Kobilje” i tom prilikom nam približile rad i aktivnosti samog udruženja, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

U panel diskusiji su učestvovale:

- Silvija Jović, predsednica UŽ “Gergine”
- Biljana Antonijević, zamenica predsednice UŽ “Gergine”
- Mirjana Samardjić, članica UŽ “Gergine”
- Silvija Stević, članica UŽ “Gergine”
- Verica Jović, članica UŽ “Gergine”
- Dikica Jenić, članica UŽ “Gergine”
- Blažica Mihajlović, članica UŽ “Gergine”
- Marija Jovanović, članica UŽ “Gergine”
- Lalica Vasić, članica UŽ “Gergine”
- Dragica Dragomirović, članica UŽ “Gergine”
- Ljubinka Stokić, članica UŽ “Gergine”

"Udruženje žena „Gergine“ iz Kobilja nastalo je na temeljima aktiva žena koji je formiran još 1999. godine. Taj aktiv nije dugo opstao, trajao je samo za jednu manifestaciju. Sadašnje “Gergine“ su zvanično osnovane 2012. godine. Od 2014. godine u Kobilju organizujemo manifestaciju „S kolena na koleno, pesma, igla, kolo i vreteno” koja okupi oko dvadesetak Udruženja iz različitih krajeva. Manifestacija je takmičarskog karaktera, učesnici se takmiče u raznim disciplinama, počev od najboljeg slatkog i najboljeg slanog tradicionalnog jela, preko najboljeg folklornog društva pa sve do najlepše nošnje", rekla nam je Silvija Jović, predsednica Udruženja.

"Modna revija sa odevnim predmetima izrađenim po tradicionalnim, pretežno vlaškim motivima je nešto po čemu smo prepoznatljive. Modeli su od 5 do 75 godina, I možemo da se pohvalimo da smo sa ovom revijom kao Udruženje žena "Gergine - Kobilje" stigle i do austrijskog grada Braunaua", ponosno ističe Biljana Antonijević, zamenica predsednice Udruženja "Gergine".

Kampanja "Žene žive i na selu", čiji je cilj osnaživanje žena u ruralnim predelima, pokrenuta je simbolično 8. marta 2019. godine statusnom konferencijom održanom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ova kampanja sprovodi se pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Tokom 2019. godine održali smo 12 tribina "Žene žive i na selu".

Kampanju "Žene žive i na selu" organizuju kompanija Color Media Communications, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava kao deo programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2020. godinu“ i uz podršku POŠTE Srbije.

Pogledajte još