NAJČEŠĆE NAPADA DEVOJČICE I ŽENE: Ešerihija koli - glavni uzročnik urinarnih infekcija

Ešerihija koli - bakterija iz digestivnog trakta "napada" oba pola i sve starosne grupe, pa nije retko ni da se javi u novorođenačkom, odojačkom i dečjem uzrastu.

Bol i peckanje pri mokrenju, malaksalost, jeza, drhtavica, mučnina i povraćanje najčešći su subjektivni znaci da imamo infekciju urinarnog sistema, dok su objektivni simptomi zamućen izgled i promenjen miris urina, učestalo mokrenje, otežano mokrenje, bol u predelu mokraćne bešike ili bubrega, povišena telesna temperatura.

Šta uzrokuje ovu, ali i ostale česte urinarne infekcije, kako se dijagnostikuje i leči, objašnjava dr Slobodan Džambasanović, specijalista dečje hirurgije i urologije.

Kada roditelji imaju razloga da posumnjaju na ovaj zdravstveni problem dece i na koji način se postavlja dijagnoza?

- Na infekciju bi trebalo posumnjati u slučaju visoke febrilnosti, malaksalosti i nezainteresovanosti, odbijanja da sisa i jede. Najčešće se od roditelja dobija podatak da je detetov urin izmenjenog mirisa i zamućenog izgleda - kaže dr Džambasanović.

Starija deca se žale na bol u predelu lumbalne lože ili u donjem delu stomaka, često navodeći da imaju učestalo i otežano mokrenje i peckanje. Da li su devojčice sklonije infekcijama?

- Infekcija je zastupljenija kod ženskog pola zbog anatomskih razlika u građi donjih mokraćnih puteva i blizine analne regije. Šansa za nastanak infekcije se znatno povećava tokom adolescencije i reproduktivnog perioda, kada se podudari sa početkom seksualnih aktivnosti - objašnjava doktor.

Ukoliko se adekvatno ne dijagnostikuje i ne leči infekcija ešerihijom, kao i ostale urinarne upale, može da dođe do progresivnog oštećenja tkiva koje pokriva bubreg, razvoja hronične i terminalne bubrežne insuficijencije, sa trajnim posledicama i komplikacijama koje iziskuju hemodijalizu i transplantaciju bubrega, a mogu da dovedu i do smrtnog ishoda.

- Najvažniji faktor u prevenciji svih urinarnih infekcija su dovoljan unos tečnosti, kao i redovno mokrenje, čime se omogućava ispiranje mokraćne bešike i uretre, a tako potpomaže i mehanička eliminacija kolonizovanih bakterija - zaključuje doktor.

Retko se javlja kod muškaraca

Kod muškog pola spoljašnji otvor uretre je udaljen od anusa, uretra je znatno duža i nakon adolescentnog doba prostatični sekreti sprečavaju prodiranje bakterija. Zbog toga osobe muškog pola, retko imaju ovaj problem.

Izvor: Magazin.novosti.rs/Život Plus
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još