USREĆITE SVOJE TELO: Pet razloga za ispijanje toplog čaja tokom leta

Često potcenjujemo svojstva i koristi konvencionalnih proizvoda koji su dostupni apsolutno svima. Na primer, zaboravljamo da koristimo zelenilo, koje je bogato vlaknima koja čiste telo, ne pijemo dovoljno vode, što negativno utiče na opšte dobro. Isto važi i za čaj. Ovo piće može biti korisno ne samo zimi, već i leti, kada je ispred prozora +30.

Kada su dani topli, veoma je važno nadgledati ravnotežu vode i truditi se da telo ne pregrevate na suncu. U takvom trenutku posebno želite hladna pića ili sladoled, ali ne savetujemo vam da prekomerno koristite "osvežavajuće" proizvode. Kada pijete ili jedete nešto hladno, vaše telo, naprotiv, počinje da se zagreva kako bi nadoknadilo razliku u temperaturi. To može dovesti do sunčanice. Bolje je napraviti izbor u korist toplog čaja, što može dovesti do suprotnog efekta.

Pomaže u hlađenju

Stopa znojenja prilikom pijenja čaja se uveliko povećava, što se mnogima možda neće svideti. Ali znoj ima važnu funkciju. Znoj je taj koji isparava na koži i pomaže u hlađenju tela.

Poboljšava metabolizam

U mnogim azijskim zemljama prijatno je piti tople napitke uz obroke. Vredi iskoristiti ovu korisnu naviku, posebno leti. Pomaže u apsorpciji vitamina, kao i u borbi protiv zadržavanja viška vode u telu.

Bori se protiv infekcija

Vrući čaj može poboljšati naš imunološki sistem. A kada gotovo svakodnevno dobijamo informacije o novim oblicima koronavirusne infekcije, jačanje imunološkog sistema biće korisno ne samo zimi, već i leti.

Sprečava probleme sa reproduktivnim zdravljem

Za razliku od hladnih napitaka, koji mogu da izazovu menstrualne nepravilnosti, topli čaj pozitivno deluje na menstruaciju i pospešuje zdrav protok krvi u telu.

Pomaže u gubitku kilograma

Čaj sadrži flavonoide. To su biljni pigmenti koji pomažu telu da brže i bolje razgrađuje masti. Takođe, mnoge vrste čaja sadrže kofein, zbog čega dobijamo više energije.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još