Ovako je bilo na tematskoj turi “Novosadske kafane i poslastičarnice”

Tematska vođena tura “Novosadske kafane i poslastičarnice” u okviru projekta "Novi Sad za početnike", održala se juče, 24. oktobra.

Ove subote upoznali smo se sa starim kafanama - nekadašnjim centrima političkog, kulturnog, društvenog života, ali i mestima za zabavu i dokolicu, kao i sa poslasičarnicama koje predstavljaju slatku stranu istorije Novog Sada. Istaknute kafane tako i ovde, kao i u drugim gradovima, postale su značajan deo istorije: Zeleni venac, Grand hotel Majer, Kod kraljice Jelisavete, Gambrinus, Bela lađa, Kamila, Lipa... U njima se veselilo, plesalo uz muziku, ponekad i tuklo, uvek mirilo, održavale su se predstave i kulturne priredbe. Brojne poznate ličnosti volele su u lokalnim kafanama da popiju češko ili mađarsko pivo, probaju šniclu koja je veća i od tanjira, sastavljaju pesme i himne, sučeljavaju političke stavove. Iako je većina njih davno izgubila bitku i više ne služe goste, njihove priče ostaju da žive u ovom gradu.

Kompanija Color Media Communications uz podršku Grada Novog Sada organizuje pet tematskih turističkih tura kroz Novi Sad tokom oktobra meseca 2020. godine.

Pozivamo sve Novosađane, goste, turiste i sve koji žele da nauče nešto više o istoriji Novog Sada, kroz projekat "Novi Sad za početnike".

Svi zainteresovani mogu već sada da se prijave i za narednu tematsku turu "Jevrejski Novi Sad" koja će se održati 31. oktobra, s mestom sastanka u centru grada, s početkom u 12 časova. Iskoristite jedinstvenu priliku da otkrijete nove činjenice o najvećem gradu u Vojvodini i prijavite se za besplatnu vođenu turu što pre, jer su mesta ograničena. Za prijavu i sve dodatne informacije obratite nam se putem mejl adrese: ivana.rajinac.cpg@gmail.com

Tematske ture vodiće turistički vodić Biljana Milošević.

Pogledajte još