RAZLIKA POSTOJI: Stručnjaci otkrivaju koje vrste mesa su najzdravije

Hamburgeri, kobasice i pileća krilca mnogima su omiljeni komadi mesa, ali oni nikako nisu najbolji izbor za vas. Ipak, ne treba potpuno da se odreknete mesa, jer zdravi proteini koje nam meso pruža uvek su dobrodošli.

Dobro je zapamtiti da je upravo meso ključan izvor vitamina i minerala poput vitamina B12 i gvožđa.

Sledeće vrste mesa su najbolji izbor za zdravlje:

Meso bez masnoća

Svi nutricionisti će se saglasiti da treba tražiti meso bez puno masnoća, a najbolje bi bilo da sadrži 10 grama masnoća po komadu. Takođe, oni smatraju da nije loša ideja očistiti meso od masnoća, kože, te da se priprema kuvanjem ili prženjem bez ulja i mnogo soli kako bi taj komad mesa i ostao zdrav za konzumaciju.

Ćuretina bez kože

Ćuretina je meso s najmanje masnoća i jako dobar izvor vitamina B6 i B3. Ti nutrijenti pomažu srcu da ostane zdravo, poboljšavaju probavu, funkcionisanje mozga i pružaju energiju. Iako nije potpuno bezmasni deo ćuretine, bataci su dobar izvor gvožđa koji je ključan za pravilan rad metabolizma i srca, a manjak ovog minerala može dovesti do anemije.

Pileća prsa bez kože

Piletina je odličan izvor vitamina B6 i B3, a to je samo početak. Istraživanja ukazuju na to da piletina igra pozitivnu ulogu u održavanju željene telesne mase, ali i zdravog života. Uz to je belo pileće meso dobar izvor fosfora i riboflavina. Ako se pitate šta je sa tamnim pilećim mesom, ono se može pohvaliti većim količinama cinka.

Svinjski file

Meso bez puno masnoća je dobar izbor, a kada je u pitanju svinjetina onda svakako odaberite file. Iako je crveno meso na lošem glasu, ono može biti kvalitetan deo pravilne ishrane, a tako tvrdi studija sprovedena pre nekoliko godina od strane "Proceedings of the Nutrition Society". Poput drugog mesa, govedina je dobar izvor proteina i esencijalnih nutrijenata. Ako je moguće, odaberite meso životinje koja je rasla na otvorenom i tamo se hranila, jer će tako meso sadržati više vitamina E i antioksidanata.

Pazite da meso ne pečete na visokim temperaturama jer istraživanja pokazuju da izgoreni deo mesa može biti i opasan za zdravlje.

Šta izbegavati?

Salama, naresci i kobasice samo su primer obrađenog mesa koje treba izbegavati ili umereno konzumirati. Naučna istraživanja su potvrdila kako ovakvo meso, ako se jede u velikim količinama, može biti jedan od uzroka razvoja raka creva. Često su puni soli i zasićenih masnoća, a to su sastojci koji se povezuju s bolestima srca, moždanim udarom i dijabetesom tipa 2.

Izbegavajte i masno meso jer je puno masnoća koje utiču na porast holesterola. I rebarca se smatraju jako masnim mesom. Iako ovo meso nije dobro jesti u velikim količinama, ali ako ste umereni, ne morate brinuti za zdravlje.

Izvor: Stil.kurir.rs/Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još