PAMETNA ISHRANA: Nekoliko namirnica mogu vam pomoći da poboljšate koncentraciju

Ne može se poreći da kako starimo, naše telo stari zajedno sa nama. Dobra vest je da svoje šanse za održavanje zdravlja moždanih ćelija možete poboljšati ako na svoj jelovnik dodate "pametne" namirnice.

Kofein

Ne postoji čarobna namirnica koja će pojačati IQ ili vas učiniti pametnijima, ali određene supstance, poput kofeina, vam mogu dati energiju i pomoći vam da se koncentrišete.

Kofein se nalazi u kafi, čokoladi, čajevima i nekim lekovima. Ali, uprkos tome što će vas kofein ekspresno razbuditi, taj efekat je kratkotrajan.

Šećer

Šećer je omiljeni izvor goriva vašeg mozga. Ali, tu se ne misli na običan šećer, već glukozu koju vaše telo prerađuje iz šećera i ugljenih hidrata koje jedete.

Zato čaša voćnog soka može kratkotrajno da poboljša pamćenje, razmišljanje i mentalne sposobnosti.

Riba

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje mozga je odličan izvor belančevina. Ove zdrave masti imaju neverovatnu moć kada je u pitanju zdravlje mozga. Ishrana sa višim nivoima zdravih masti povezana je sa manjim rizikom od demencije i moždanog udara i sporijim mentalnim padom.

Orašasti plodovi i tamna čokolada

Orašasti plodovi i tamna čokolada dobri su izvori antioksidansa vitamina E, koji je u nekim studijama povezan sa manjim padom kognitivnih sposobnosti u starijoj životnoj dobi.

Tamna čokolada ima i druga snažna antioksidativna svojstva, a sadrži prirodne stimulanse poput kofeina, koji mogu da poboljšaju fokus.

Avokado i celovite žitarice

Svaki organ u telu zavisi od protoka krvi, posebno srce i mozak. Ishrana bogata celovitim žitaricama i voćem poput avokada može da smanji rizik od srčanih bolesti i može da smanji "loš" holesterol.

To smanjuje rizik od nakupljanja naslaga i pojačava protok krvi, nudeći jednostavan, ukusan način za pokretanje moždanih ćelija.

Borovnice

Istraživanja na životinjama pokazuju da borovnice mogu da zaštite mozak od štete koju prouzrokuju slobodni radikali i mogu da smanje efekat starenja i smanje rizike od bolesti poput Alchajmerove bolesti ili demencije.

Studije takođe pokazuju da je ishrana bogata borovnicama poboljšala i učenje i mišićnu funkciju starijih štakora, čineći ih mentalno jednakima mnogo mlađim štakorima.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još