Ograničavanje marži narušilo bi konkurenciju

BEOGRAD, 15. marta 2011. (Beta) - Ograničavanje marži i cena ne bi doprinelo smirivanju inflacije, a narušilo bi konkurenciju na tržištu i dovelo do nestašica, ocenio je u utorak profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Stipe Lovreta.

"Marže u Srbiji su u proseku niže nego u Evropskoj uniji i SAD, ali je i trgovina na nižem nivou razvoja", rekao je za Betu Lovreta. On je naveo da su stope marži u Srbiji u ukupnoj trgovini oko 20 odsto, dok su u EU od 23 do 25 odsto.

Prema njegovim rečima, u prodajnoj ceni hrane marže učestvuju sa oko 18 odsto, dok je u Evropi to učešće najčešće oko 20 odsto. Marže u prometu trajnih potrošnih dobara, kao i u prometu modnih artikala, odeće i obuće, kako je dodao Lovreta, svuda u svetu pa i u Srbiji, kreću se od 50 do 60 odsto.

U javnosti se, kako je ukazao, marže često pogrešno izjednačavaju sa profitom u trgovini, iako je to razlika nabavne i prodajne cene iz koje trgovci usplaćuju zarade, poreze, doprinose i druge troškove.

Najveće zarade trgovci imaju od prodaje kućne hemije, slatkiša, suhomesnatih preradjevina i opreme za bebe, na koju marže iznose od 40 do čak 500 odsto.

Pogledajte još