IZBEGNITE IH: Tri najveće greške koje žene prave prilikom kupovine cipela

Cipele sa štiklom su instant podizačice stila. Ova elegantna obuća u trenu će vašu figuru učiniti vizuelno vitkijom i ženstvenijom, ali jedino ako kupite odgovarajući par cipela.

Najčešće greške kod kupovine cipela sa štiklom koje ne smete da učinite:

1. Pogrešan kalup

Pronašli ste "štikle iz snova", ali kada ste ih obuli, noga vam se nije u potpunosti uklopila u kalup. Razlog je taj što kalup ne paše obliku vašeg stopala zbog čega veče u štiklama može da prođe u mukama. Ako vam stopalo nije potpuno "selo" na dno cipele, odnosno ako srednji, povišeni deo stopala ne prijanja uz štiklu, nemojte ih kupovati. Kalup mora pratiti stopalo, inače u tim cipelama nećete dugo izdržati.

2. Jutarnji šoping

Kada se probudite, vaše telo je najsvežije, što se odnosi i na stopala. Ujutru je stopalo puno uže, a time i nešto manje. Tokom dana, u telu se nakuplja voda zbog čega se noga može značajno proširiti. Upravo ti dodatni milimetri su vrlo važni u kupovini cipela sa štiklom. Kupite li knap cipele ujutru, postoji opasnost da vam popodne budu preuske, a ako ih budete nosili tokom cele večeri, kada stopalo dodatno otekne, one će vas nažuljati i postaće neizdržive za nošenje. Kod kupovine ove vrste obuće, cipela bi trebalo da bude komotna, čak malo i velika, odnosno za pola broja veća.

3. Previsoka potpetica

Visoka potpetica izgleda vrlo elegantno. Međutim, ne dozvolite da vas ta elegancija namami na kupovinu, posebno ako cipele sa štiklom nosite vrlo retko. Naime, ako vaše stopalo nije naviknuto na veoma strmi pad pod kojim noga stoji u njima, nakon vrlo kratkog nošenja osetićete bol u listovima i celom stopalu. Ako planirate celo veče da stojite u štiklama, radije odaberite one sa nešto nižom, ali stabilnijom potpeticom u kojima ćete moći elegantnije da hodate.

Maksimalna visina potpetice za početnike trebalo bi da bude od 7 do 10 centimetara.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još