POSTPRAZNIČNA DETOKSIKACIJA: Pravilnim izborom namirnica očistite organizam od teške hrane

Nakon novogodišnjih i božićnih praznika koje smo ove godine proveli u toplini svog doma u krugu porodice, sledi dobar detoks plan za čišćenje organizma od teške hrane.

Kako biste uspešno očistili organizam tokom prazničnih dana, potrebno je da pratite sledeća uputstva:

Više vode

Ovo je obavezna stavka uvek, a pogotovo tokom sezone novogodišnjih i božićnih praznika, jer će doprineti da se vaš organizam lakše revitalizuje, odnosno očisti od svih toksina.

Povećan unos vode poboljšaće funkcije jetre, što je ključno za osobađanje od masti i nečistoća.

Limun

Ne zaboravite na moć limuna ukoliko želite da pročistite svoj organizam. Najbolji efekat daje mlaka limunada, ujutru na prazan želudac, a preporučuje se konzumiranje i tokom dana.

Limun je visoko alkalna namirnica koja će znatno poboljšati vaš probavni sistem i smanjiti kiselost organizma, koja je sigurno povećana posle svih tih praznične hrane.

Možete pojačati dejstvo ovog napitka tako što ćete napraviti posebnu začinjenu limunadu.

Povrće i voće

Više povrća ivoća takođe je recept koji treba da uključite u svoj detoks plan. Samo jedna jabuka dnevno čini čuda kada je sistem za varenje u pitanju, jer su bogate antioksidansima, kao i pektinom.

Ne zaboravite i na ceđene sokove od povrća poput cvekle, brokolija, kupusa, koji su prava magija za zdravlje i oporavak organizma od teške hrane tokom praznika.

Jabukovo sirće

Dve kašike jabukovog sirćeta u čaši tople vode je sjajan detoks, a ua napitak možete dodati i kašiku meda, koji takoiđe čini čuda kada je u pitanju čišćenje organizma, oslobađajući ga od nakupljenih masnoća.

Čajevi za detoksikaciju

Čajevi će vam pomoći da očistite organizam posle teške praznične hrane u kojoj obiluje meso. Najbolji je zeleni čaj, pa čaj od koprive, čaj od semenki lana kao i od maslačka.

Crni i beli luk

Crni, a posebni beli luk je savršen za čišćenje organizma. Osim što pomaže u zaštiti od prehlade i virusa, podstiče i jetru na proizvodnju enzima zaduženih za izbacivanje toksina iz probavnog sistema.

Izvor: Stil.kurir.rs/Mogujatosama.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još