"FAJZEROVA" DOBILA TRAJNU DOZVOLU: Kineska vakcina od sutra u Srbiji

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da očekuje da će, ako kineska vakcina, koja treba sutra da stigne u Srbiju, bude prošla sve pragove do konačne dozvole za upotrebe, krenuti vakcinacija građana tim cepivom u nedelju ili ponedeljak, koji to žele.

Podsetio je da je u avgustu započeta procedura vezana za analizu da li ta vakcina zadovoljava sve standarde vezano za zakone Srbije, koji su u striktnoj vezi sa evropskim.

Gojković je, na konfreneciji za štampu, ukazao da je to treća vakcina u Srbiji.

- Srbija je jedina država koja je u kratkom roku uspela da od tri proizvođača nabavi tri vakcine. To je veliki uspeh naše zemlje - naglasio je on, prenosi Tanjug.

Iza toga, kaže, stoji puno rada i truda, kao što stoji i iza organizacije vakcinacije. Istakao je da je uloženo mnogo truda da se ne dogode propusti u vakcinaciji, kao što su se dešavali u nekim drugim zemljama, kao što su pad sistema zakazivanja, neadekvatna aplikacija vakcine.

On dodaje da je i naš zdravstveni sistem prvi put suočen sa ovakvom situacijom.

Takođe, on je izjavio danas da je sve što je dogovoreno sa "Fajzerom" po pitanju vakcina, do sada i ispoštovano, te da Srbija ima obećanje te kompanije da će i na dalje sve što je dogovoreno biti i ispoštovano.

On je to rekao na pitanje u vezi sa informacijom da će kompanija "Fajzer" privremeno smanjiti isporuke vakcine protiv koronavirusa za Evropu, dok ne poveća kapacitet proizvodnje.

Gojković je rekao da je Srbija jedna od prvih pet zemalja koja je sa "Fajzerom" sklopila dogovor i da je, za sada, sve što je dogovoreno u potpunosti ispoštovano, sa obe strane.

- Nadamo se će se to nastaviti kao što smo se dogovorili. Veliki su pritisci na sve proizvođače, jer vakcina nema dovoljno za ceo svet, Nadam se da ćemo uspešnu saradnju sa Fajzerom nastaviti i na dalje. Imamo obećanje ljudi iz kompanije da će sve što smo se dogovorili u potpunosti biti ispoštovano - rekao je Gojković.

I pored toga, istakao je, Srbija je pričala, sarađivala i kupovala i vakcine od drugih proizvođača, jer se, kaže, ne možemo vezati za jednog proizvođaca, da ne bismo došli u situaciju da zavisimo od volje ili snage nekih koji su u tom trenutku moćiniji od nas.

- Što se tiče vakcinacije i broja vakcina koje dolaze u Srbiju, to se dešava u kontinuitetu od sva tri proizvođača. Razgovaramo i sa ostalima, kako bismo uspešno odradili ovaj posao - rekao je Gojković.

Gojković je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekao da je u ALIMS-u već započeta procedura vezana za registraciju kineske "Sinofarm" vakcine i da će ta vakcina, ukoliko prođe sve provere do konačne dozvole za upotrebu, možda već u nedelju ili ponedeljak biti data onim građanima koji su izrazili želju da je prime.

On je objasnio i da je "Fajzerova" vakcina već dobila trajnu dozvolu za upotrebu u Srbiji, dok je "Sputnjik V" vakcina trenutno pod privremenom dozvolom, i u toku je postupak za njenu trajnu registraciju.

- Kineska će po istom principu prvo dobiti privremenu dozvolu za uvoz, a nakon toga i trajnu - kazao je on.

Izvor: Politika.rs/Tanjug/N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još