STRUČNJACI TVRDE: Pušači podložniji zarazi koronavirusom i težim simptomima bolesti

Britanski naučnici ustanovili su da su pušači podložniji zarazi koronavirusom, pa su zbog toga u većoj opasnosti da posledično završe na lečenju u bolnici sa težim simptomima, piše francuski Liberation.

- Neki zveštaji upućivali su na to da pušenje ima zaštitni efekat kad je kovid u pitanju. Ali na te studije lako može da utiče pristranost u metodologiji - rekao je dr Mario Falči, glavni autor studije koju su sproveli naučnici sa londonskog "King's College" na dva i po miliona učesnika istraživanja.

- Naši rezultati jasno pokazuju da su pušači podložniji većem riziku od zaraze koronavirusom i da pate od većeg broja simptoma u odnosu na nepušače - istakao je on.

Britanski naučnici koristili su podatke sa aplikacije ZOE COVID Symptom, koja je razvijena kako bi pratila simptome kovida i širenje zaraze.

Korisnici su morali da navedu informacije o svojim godinama starosti, visini, težini, polu i pušenju. Zatim su odgovarali na niz pitanja o svojim simptomima i njihovom trajanju.

U poređenju sa nepušačima, među aktivnim pušačima uočena je 14 odsto veća verovatnoća da će razviti tri najčešća simptoma kovida – povišenu temperaturu, kratak dah i kašalj.

Još je veća verovatnoća, 29 odsto, da će se u njihovom slučaju razviti pet ili više simptoma, a čak 50 odsto da će imati više od deset simptoma kovida.

Najčešće prijavljeni simptomi, uz spomenuta tri, bili su gubitak mirisa, gubitak apetita, umor, dijareja, bol u mišićima. Što više simptoma, veća je i verovatnoća za razvoj teže kliničke slike, objavili su naučnici u časopisu "Thorax".

Verovatnoća da će završiti u bolnici u poređenju sa nepušačima kod pušača koji su bili pozitivni na testu bila je 50 odsto veća.

Nema dileme, kažu naučnici, da pušenje prouzrokuje teže simptoma i povećava izglede za hospitalizaciju, ali je povezano i s nižim brojem pozitivnih na PCR testovima.

Među 28.882 korisnika aplikacije koji su podvrgnuti PCR testu, udeo pušača bio je veći među negativnim (9,3 odsto) nego među pozitivnim (7,4 odsto).

Dakle studija ne dovodi u pitanje ona istraživanja koja su ukazivala na mogući zaštitni efekt nikotina, ali to se odnosilo samo na asimptomatski kovid.

Dr Mario Falči, voditelj istraživanja u "King's College", tvrdi da analiza bez obzira na pomenute podatke ukazuje na to da pušenje povećava rizik od hospitalizacije i ističe da je prestanak pušenja jedna od stvari koja može da se preduzme da bi se suzbile posledice kovida.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još