Predstave “Mala crna haljina” i “Dve žene i jedan rat” sada možete pogledati online

“Mala crna haljina”

Dve glumačke dive posebnog, istančanog stila, Rada Đuričin i Vjera Mujović u predstavi “Mala crna haljina” oživele su lik žene koja je u svakom smislu bila ispred svog vremena i dizajnerke čije je ime najznačajnije za modu ne samo XX veka u kom je živela i stvarala, već i svih vremena. U ovoj predstavi dve glumice vode zanimljiv dijalog između mlade i starije Koko Šanel proživljavajući njena nadahnuća, zanosne ljubavi i emotivne lomove, najintimnije trenutke, prekretnice u životu i karijeri, strahove, snove; svaka govori o određenom delu života iz one perspektive u kojoj se u datom trenutku nalazi. Predstava “Mala crna haljina” pravo je umetničko delo budući da je upotpunjena kostimima koje je kreirao naš istaknuti dizajner Igor Todorović, muzikom koju je uradio kompozitor Rade Radivojević, dok su za režiju i scenografiju zaslužni rediteljka Nataša Radulović i Aleksandar Veljanović.
“Imala sam veliku želju da ukažem ženama na to da treba da rade, zarađuju i budu nezavisne. Komad se ne bavi modom, već govori o slobodi i ravnopravnosti žene. To je žena koja hoće da radi i sama privređuje i na taj način, postane nezavisna u društvu. Šanel je govorila da ne postoji moda, već samo stil”, istakla je jednom prilikom glumica Vjera Mujović, koja je i autorka ovog komada. Iako mislimo da o Koko Šanel znamo sve, njen život ne prestaje da intrigira javnost. O njoj i inspirisano njom napisano je bezbroj romana, napravljeno šest igranih filmova, nebrojeno mjuzikala i predstava u svetu, modnih kolekcija, balet u Salcburgu, monodrama Vasiljeva u Moskvi, dok se kod nas niko do sada na ovaj način nije bavio likom ove slavne dizajnerke i ikone stila.

“Dve žene i jedan rat”

Drama “Dve žene jedan rat” Jelene Kajgo u kojoj uloge tumače glumice Vjera Mujović i Marija Bergam bavi se životom dve izuzetne žene, Mejbel Grujić i Jelene Lozanić koje se, neposredno po završetku Prvog svetskog rata, sreću u Beogradu.
“Radnja komada dešava se dan nakon venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije, dakle devetog juna 1922. godine, i to upravo u Domu Jevrema Grujića, što predstavi daje zanimljivu dozu autentičnosti, jer je Mabel Grujić živela baš u toj kući. Privukla me je tema koju sam obrađivala u komadu, a to je dobročinstvo, filantropija, i vrsta najčistijeg rodoljublja koja je bila odlika tih strašnih godina i događaja u vezi sa Prvim svetskim ratom.
Bilo je veliko iskušenje ali i veliko zadovoljstvo oživeti likove Mabel Grujić, Jelene Lozanić, Mihajla Pupina, podsetiti se kakve su stvari radili u to vreme. Recimo, Pupin je u Americi založio celo svoje imanje da bi se obezbedio novac za proboj Solunskog fronta, lobirao je za pomoć Srbiji istrajno i neumoljivo”, rekla je dramaturg Jelena Kajgo.
Mejbel Grujić, koji su u Beogradu svi zvali Mabel, svetska štampa proglasila je srpskom Jovankom Orleankom zbog snažnog humanitarnog rada i ideja za koje se zalagala. Sa Mihajlom Pupinom gradila je domove za napuštenu srpsku decu i mobilisala američke lekare da dođu u Srbiju i pomažu svojim kolegama u bolnicama. Jelena Lozanić, osim što je bila veliki borac za ženska prava, bila je tokom rata dobrovoljna bolničarka koja je brinula o ratnoj siročadi, a kao predstavnica jugoslovenskog Crvenog krsta odlazi u veliku humanitarnu misiju u Ameriku gde je skupljala novac za srpsku vojsku i iznemogao narod.

Obe predstave sada možete pogledati onlajn, a karte je moguće kupiti preko sajta tickets.rs.

Autor: Nadlanu.com/V.M.M.

Fotografije: Dom Jevrema Grujića/Facebook

Pogledajte još