Otkriven spomenik Tarasu Ševčenku u Novom Sadu

Ukrajinski pesnik dobio bistu na Malom Limanu

Nakon svečanog otkrivanja Ambasador Aleksandrović i gradonačelnik Vučević obratili su se prisutnim medijima. Pročitano je pozdravno pismo od gradonačelnika Lavova Andrija Sadovog i naglašeno da je danas veliki dan za srpsko-ukrajinske odnose i dalji razvoj prijateljskih i bratskih odnosa između dvaju naroda, država i gradova partnera Novog Sada i Lavova. Ambasador Aleksandrović apostrofirao je sličnosti i podvukao paralele između Tarasa Ševčenka i Vuka Karadžića, dok je gradonačelnik Vučević ozvučio inicijativu za postavljanje spomenika Vuku Karadžiću u Lavovu, koji bi bio poklon grada Novog Sada.

U Lavovu u samom centru grada postoji ulica Srpska i Vuka Karadžića, dok u Novom Sadu postoje ulica Tarasa Ševčenka, Kozačinskog i Ivana Franka u naselju Sremska Kamenica, kao i ulica Tarasa Ševčenka u velikom ukrajinskom centru, Sremskoj Mitrovici. Spomenik T. Ševčenku u Novom Sadu poklon je grada Lavvova, finansiran iz budžeta grada Lavova u vrednosti od 20.000 evra. Autor bronzane biste visine 1.05 m, postavljene na postolju od žitomirskog granita visine 2 m, je poznati lavovski skulptor Volodimir Cisarik.

Na postolju je ugraviran natpis iz odlomka Ševčenkove poeme "Jeretik“ na ukrajinskom i srpskom jeziku: "Da Sloveni svi, dobra braća budu, i Sunca pravde sinovi“, a na dnu - "Od građana Lavova stanovništvu Novog Sada".

Srbija je postala 47. država sveta sa spomenikom Tarasu Ševčenku. Van granica Ukrajine računa se da ima preko 100 spomenika, a zajedno sa Ukrajinom brojka je preko 1500 spomenika. Inicijativa za postavljanje spomenika Tarasu Ševčenku u Novom Sadu pokrenuta je još pre 30 godina od strane predstavnika ukrajinske zajednice Srbije, srpsko-ukrajinskog društva - da bi se konkretni zahtevi i sastanci za podršku inicijativi sa strukturama grada Novog Sada, intenzivirali osnivanjem Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine nakon 2003. god.

Poseta predsednika Ukrajine Viktora Juščenka Novom Sadu i Srbiji 2008 godine, intenzivirala je pregovore sa AP Vojvodinom i gradom Novim Sadom oko postavljanja spomenika, gde se pored ukrajinske zajednice aktivno uključuje Ambasada Ukrajine u Srbiji. Takođe su vođeni direktni razgovori između gradova Lavova i Novog Sada. Ključni događaj predstavlja poseta predsednika Ukrajine Petra Porošenka Beogradu (3.jula 2018.), gde je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno da se u Novom Sadu postavi spomenik Tarasu Ševčenku.

Nakon čega 21.marta 2019. god. grad Novi Sad usvaja odluku o postavljanju spomenika, određuje mesto za postavljenje, da bi do kraja 2019 godine spomenik bio već urađen. Otvaranje je planirano u prvoj polovini 2020. godine, ali zbog epidemiološke situacije u zemlji i svetu, dolazilo je stalnih odlaganja, da bi krajem novembra 2020. god. spomenik postavili na Aleji Mike Antića preko puta Tehnološkog fakulteta.

Tekst i foto: Miroslav Hočak

Pogledajte još