OD RECIKLIRANOG DRVETA: "Koka-Kola" testira papirne boce

Kompanija "Koka-Kola" pokreće testiranje prototipa već najavljene papirne boce na evropskom tržištu.

Nova boca je razvijena kroz partnerstvo naučnika iz laboratorija za istraživanje i razvoj kompanije "Koka-Kola" u Briselu i kompanije "The Paper Bottle Company" (Paboco).

Tehnologija koju je razvio "Paboco" zasniva se na recikliranom drvetu, kao obnovljivoj sirovini. Boce će biti pogodne za gazirana pića i za pakovanje kozmetičkih proizvoda.

Trenutni prototip sastoji se od papirne osnove sa oblogom od reciklirane plastike koja se opet može ponovo koristiti.

Ipak, krajnji cilj kompanije je da proizvede bocu koja se može reciklirati samo kao papir.

- Ambalaža koju predstavljamo predstavlja prekretnicu za nas, u našoj potrazi za razvojem kompletne papirne boce - rekla je Danijela Zaharieja, direktorka snabdevanja i inovacija "Koka-Kole" za Evropu.

- Ljudi očekuju da će naša kompanija razviti i na tržište staviti nove, održive vrste ambalaže. Zato se udružujemo sa stručnjacima, otvoreno eksperimentišemo i sprovodimo prvo testiranje ovakve boce na tržištu. To je deo ispunjavanja naših obaveza u sklopu vizije "Sveta bez otpada" - dodala je.

Prva "proba" novih boca očekuje se u drugom kvartalu ove godine u Mađarskoj sa "Koka-Kolinim" biljnim napitkom "AdeZ".

- Ovakva boca će nam pružiti i povratne informacije. Videćemo kako prototip deluje kao ambalaža i šta potrošači misle o tome - rekao je Stin Fransen, menadžer za istraživanja i inovacije u "Koka-Koli".

Kompanija je na globalnom nivou postavila viziju "Svet bez otpada" i obavezala se da će osigurati da se sva ambalaža sakuplja, reciklira ili ponovo koristi do – 2030. godine.

Izvor: RTS
Foto: coca-cola.eu

Pogledajte još