KONFERENCIJA O KOJOJ SE PRIČA: Ambalaža po meri prirode i održivog razvoja

U utorak, 4. oktobra, u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji portala Ambipak magazin, organizovana je druga konferencija posvećena ambalaži i upravljanju ambalažnim otpadom. Na događaju su imali priliku da iznesu svoje stavove o gorućim temama svetu a posebno kod nas u Srbiji, koja još uvek nema uređen sistem upravljanja otpadom kao i zbrinjavanja istog, predstavnici institucija, proizvođača ambalaže i opreme, korisnici ambalaže i stručna lica.

Događaj su otvorili Predstavnici Privredne komore Srbije, Mirjana Balog Kormanjoš, viša savetnica u Udruženju za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala i Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

Konferencija "Ambalaža po meri prirode i održivog razvoja" ukazala je na aktuelne probleme neophodne za rešavanje kako bi se smanjila količina otpada od ambalaže ali i na neka rešenja. Donita Mihai potpredsednica za javne poslove za Južnu i Istočnu Evropu norveške kompanije "Tomra", proizvođača najsavremenijih automata za otkup iskorišćene ambalaže, objasnila je model depozitniog sistema upravljanja ambalažnim otpadom, rekavši da je "najbolji model primene depozitnog sistema da kupac vraća ambalažu tamo gde je i kupio proizvod", istakavši takođe da je i na druge vrste materijala, pored PET ambalaže, primenjiv depozitni sistem.

Tisa Čaušević, menadžerka za javne i regulatorne poslove, Coca-Cola HBC, složila se da je depozitni sistem upravljanja ambalažom jedan od modela rešenja, ali je napomenula da taj model treba da bude prethodno vrlo dobro pripremljen i osmišljen.

Na konferenciji je bilo reči o plastičnoj ambalaži, odnosno oderdbama o minimalmoj obaveznoj količini reciklata, kao i ostalim vrstama ambalaže koje inovacijama u dizajnu i materijalima mogu biti deo rešenja a ne problema kada se radi o smanjenju ambalažnog otpada. Kompanija "Smurfit Kappa" predstavila je najnoviji dizajn kutije za deterdžent za mašine za pranje posuđe, koji je dizajniran i proizveden u Srbiji a japanska kompanija Futamura predstavila svoja komostabilna ambalažna rešenja.

Kompletna konferencija distupna je na Youtube kanalu Ambipak magazin.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Ambipak magazin/Jakov Simović

Pogledajte još