RASTE BROJ METEOROPATA: Sprečite neprijatne simptome koje donosi promena vremena

Ako vas pri promeni temperature, vlažnosti vazduha ili vazdušnog pritiska muči glavobolja, nervoza ili apatija, verovatno spadate u meteoropate. Broj ljudi na koje utiče promena vremena iz godine u godinu je u porastu i danas je to svaka treća osoba.

Pored glavobolje, umora i razdražljivosti, najčešći simptomi su otežana koncentracija, bolovi u mišićima i zglobovima, kao i nesanica. Nešto ređe javljaju se vrtoglavice i nesvestice. Hronični bolesnici osim toga primećuju pogoršanje simptoma svoje osnovne bolesti (problemi sa disanjem i srcem).

Tmurno vreme loše utiče ne samo na raspoloženje, već i na samopouzdanje i kreativnost. Olujno nevreme može da izazove migrenu i promene raspoloženja, što se najjače oseća sat vremena pre oluje. Kiša i grmljavina obično donesu olakšanje jer podižu atmosferski pritisak.

Jačina simptoma zavisi od različitih faktora. Nekima je dovoljno da odspavaju sat duže, odu na trening ili se relaksiraju na drugi način, ali ima i onih kojima je toliko teško da su im potrebni lekovi. Kada se vremenski uslovi ustale, stanje meteoropata se poboljšava.

Nemojte se opterećivati napornim aktivnostima, odmarajte koliko god je to moguće. Uzimajte dovoljno tečnosti i izbalansirane obroke, a ne zaboravite na značaj magnezijuma, koji utiče na rad nervnog sistema. Sveže sezonsko voće i povrće ojačaće imunitet i pomoći da lakše podnesete vremenske promene. Držite se podalje od alkohola i masne, industrijske hrane.

Iskoristite sve prednosti aromaterapije. Udišite opuštajuće esencijalne mirise ruzmarina i lavande, a ako primećujete nedostatak energije, opredelite se za pomorandžu. Utrljavanje ulja u slepoočnice pomoći će vam da se rešite glavobolje.

Jedan od načina da olakšate trenutno stanje je i samomasaža.

Ne uskraćujte sebi okrepljujući san, a nemirne misli obuzdajte meditacijom ili laganim vežbama. Pre korišćenja bilo kakvih lekova, konsultujte se sa svojim lekarom.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još