Izložba povodom 200 godina od rođenja Šarla Bodlera

Francuski "mračni bard" među nama

Autorke izložbe su Sonja Ivanović i Daniela Kermeci, urednik Selimir Radulović. Izložba je ujedno i deo programa u okviru manifestacije „Mesec frankofonije”, koju organizuje Francuski institut u Srbiji.

Šarl Bodler, preteča i utemeljitelj modernizma, rođen je u Parizu1821. godine. U ranom detinjstvu ostao je bez oca, a ubrzo mu se majka, sa kojom je imao blizak i složen odnos, preudala.Nakon srednje škole Bodler počinje da vodi boemski život u Parizu i sklapa prva književna poznanstva. Majka i očuh, sa ciljem daodvoje Bodlera od loših navika, ali i od planova da postane pisac, šalju ga1841.na putovanje na istok, odakle se ubrzo vraća i postaje poznat u pariskim umetničkim krugovima. U to vreme započinje vezu sa svojom „muzom”,mulatkinjom Žanom Dival, glumicom i balerinom.

Slavu mu je donela zbirka pesama Cveće zla (1857), koja je postala najpoznatija i najuticajnija zbirka svetske poezije. U vreme kada se zbirka pojavila, protiv nje su ustali i vlast i društvo, smatrajući da njegove pesme vređaju javni moral. Bodler je osuđen na pariskom sudu za skarednost i blasfemiju, a od trinaest optuženih pesama šest je izbačeno iz zbirke. Tek su buduće generacije uvidele ono što savremenici nisu: moć i sugestivnost pesničkih slika i originalnost Bodlerovog izraza.

Pored poezije, Bodler je pisao i kritike o likovnoj umetnosti, eseje i rasprave,a prevodio je i priče Edgara Alana Poana francuski jezik.

Umro je u Parizu, 31. avgusta 1867. godine, od posledica moždanog udara.

Pogledajte još