OBRATITE PAŽNJU: Pet znakova da telu nedostaje kalijum

Kalijum osigurava pravilnu kontrakciju mišića u telu, reguliše telesne tečnosti i ravnotežu minerala u organizmu.

Osim toga, kalijum ublažava učinke preterane konzumacije soli, što je problem sa kojim se susreće mnogo ljudi u svetu. Povrh svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja i snižava visoki krvni pritisak.

Ako jedete mnogo hrane koja dolazi iz kesice ili kutije, verovatno imate premalo kalijuma u organizmu. Telu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisao. Ako ste stalno umorni, a spavate onoliko koliko bi trebalo, manjak kalijuma mogao bi da bude uzrok, upozoravaju stručnjaci.

1. Stalno ste umorni - Telu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisao. Ako ste stalno umorni, a spavate onoliko koliko bi trebalo, manjak kalijuma mogao bi da bude uzrok. Umor može biti i posledica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su, takođe, problemi koji se povezuju sa manjkom kalijuma u organizmu.

2. Imate česte grčeve u mišićima - Kalijum je nužan za pravilan rad mišića u celom telu. Kada su nivoi tog minerala u telu niski, pojedinac oseća bolove i grčeve tokom dana ili dok vežba.

3. Osećate slabost i vrtoglavicu - Količine kalijuma mogu varirati tokom dana, a veliki pad tog minerala u telu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvestiti. To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posetite lekara. Nemojte zanemarivati ni ako osećate trnce u rukama i nogama.

4. Imate visok krvni pritisak - Bez odgovarajućih količina kalijuma u telu, krvni sudovi mogu se suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Pripazite i na srčane palpitacije – najvažniji mišić u telu ne može dobro da radi kada u telu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

5. Stalno ste naduti - Telo ima problema sa regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalijuma. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao biti jedan od razloga.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još