ČUDESNI ĐUMBIR: Odlična pomoć kod 25 zdravstvenih problema

Đumbir je jedna od najlekovitijih namirnica koja se vekovima koristi kao pomoć kod raznih tegoba - odličan je za probavu, pomaže kod osećaja mučnine, kod želudačnih tegoba, dobar je za čišćenje pluća i detoksikaciju tela, jačanje imuniteta, čišćenje lica od akni, ubrzavanje metabolizma, gubitak kilograma...

Ukoliko želite da iskoristite ono najbolje od ove biljke, onda uzmite sveži koren i izrendajte ga, tako se otpuštaju aktivni sastojci, mnogo bolje nego kada se secka nožem. Takođe, imajte na umu da i đumbir u prahu ili ušećereni imaju lekovita svojstva, iako je sveži uvek bolji izbor.

25 situacija u kojima pomaže đumbir:

1. Smanjuje apetit

U dva litra vode ubacite na kolutiće narezan mali krastavac i jedan limun. Dodajte kašiku izrendanog svežeg đumbira i 5-6 listića mente. Napitak popijte tokom dana, savetuje nutricionistkinja Sanja Ćosić. Ovaj napitak smanjuje apetit, podstiče pražnjenje creva, čisti unutrašnje organe i deluje blagotvorno na ceo organizam.

2. Pomaže kod osećaja mučnine

Hemijski sastav đumbira, odgovoran za njegov oštar ukus, zaslužan je za smanjivanje grčeva u želucu, neutralizaciju probavne kiseline i smirivanje dela mozga odgovornog za povraćanje. Kod osećaja mučnine, posebno tokom vožnje, žvaćite komadić svežeg ili ušećerenog đumbira. Pomoći će vam i mirisanje eteričnog ulja đumbira, samo nakapajte malo na maramicu i udišite miris.

3. Napitak za vitku liniju

Napravite klasični "smoothie" od banane i pola čaše bademovog mleka, pa u to dodajte jednu kašičicu sveže narendanog đumbira.

- Đumbir u smutijima možete da kombinujete s jabukama, narandžama, limunom, kruškama, smokvama, urmama, tropskim voćem, šargarepom i lisnatim povrćem - objasnila je nutricionistkinja.

4. Ubrzava metabolizam

Čaj od đumbira ubrzava metabolizam i podstiče sagorevanje masti, pa pomaže pri mršavljenju. Daje duži osećaj sitosti i smanjuje apetit. Uz sve to, jača imuni sistem i pomaže u detoksikaciji jetre.

5. Pomaže kod nadutosti

Ovaj napitak smanjuje nadutost, umiruje probavni trakt i podstiče probavu. Navedenu količinu pijte četiri dana, osetićete olakšanje.

U dva litra vode stavite kašičicu rendanog đumbira, krastavac srednje veličine i jedan limun narezane na tanke kolutove, kao i 12 listića nane. Promešajte i ostavite preko noći u frižideru. Pre upotrebe procedite napiptak.

6. Pomaže kod prehlade

Čaj od đumbira pije se dva puta dnevno kod prehlade. Napravite ga od pola kašičice rendanog đumbira koji je u vrućoj vodi stajao nekoliko minuta.

7. Napitak za osveženje

Stavite u blender šoljicu spanaća, jednu kašičicu sveže rendanog đumbira, dve šoljice iseckane breskve, dve šoljice meda i četvrtinu šoljice vode. Izmiksujte i popijte kao međuobrok. Ovaj napitak je odlično popiti pre treninga jer podstiče metabolizam, a time ubrzava mršavljenje.

8. Čaj za čišćenje pluća

Isecite sveži koren đumbira na kriške, dodajte u vrelu vodu i kuvajte pet minuta. Procedite, pa po želji u čaj dodajte med, limun, cimet, kardamon ili karanfilić.

9. Protiv malignih bolesti

Naučno je dokazano da đumbir pomaže u lečenju raka debelog creva i prostate. Istraživači sa Univerziteta Džordžija iz SAD, kažu da je delotvorniji od hemoterapije jer uništava samo ćelije raka, za razliku od hemoterapije koja uništava i zdrave ćelije u telu. Tvrde da su zahvaljujući đumbiru kod jednog pacijenta smanjili veličinu tumora na prostati za čak 54 odsto!

Prema drugoj studiji, jedan sastojak đumbira - 6-shogaol, koji nastaje njegovim sušenjem ili kuvanjem, pokazao se odličnim u uništavanju ćelija raka u dojci.

10. Pomaže kod upaljenog grla

Napravite želatinastu smesu od dva limuna, dva korena đumbira veličine oko 15 centimetara i meda. Isecite i limun i đumbir na kriške pa ih složite u teglu red jednog pa red drugog i tako dok sve ne potrošite. Preko toga sipajte med, tako da prekrije sav sadržaj.

Potom teglu zatvorite i stavite u frižider. Smesa je spremna za upotrebu kada postane želatinasta. Kada vas zaboli grlo, stavite dve do tri kašike u vruću vodu, pričekajte 3-4 minuta, procedite i popijte.

11. Pastile za nadraženo grlo

Za ove pastile potrebni su vam komad đumbira, šoljica vode, šoljica šećera (šoljice od 2,5 dcl), malo meda, sok od pola limuna i osmina kašičice mlevenog karanfilića.

Đumbir oljuštite i izgnječite u avanu. Stavite ga potom u lončić, dodajte pola šoljice vode i prokuvajte par minuta. Poklopite i ostavite 10-ak minuta, a potom procedite. U to dodajte šećer, med, sok od limuna i karanfilić i kuvhajte na laganoj vatri 15-tak minuta dok ne postane sirupasto. Neka se potom ohladi, dok se malo ne zgusne.

Još toplu smesu uzimajte kašikom i pažljivo pravite oblik pastila na masnom papiru. Posipajte pastile šećerom u prahu i ostavite da se skroz ohlade. Možete ih čuvati u tegli.

12. Pomaže kod neprijatnog zadaha

Gingerol je sastojak đumbira koji mu daje karakterističan, ljutkasti ukus, a upravo on pomaže da se neutralizuje zadah iz usne duplje. Nije važno na koji način se đumbir uzima, važno je jedino da se nađe u ustima.

13. Može da se ukiseli

Pomešajte 120 grama tanko narezanog svežeg đumbira sa dve kašičice soli, dobro promešajte i ostavite da stoji 10 minuta. Potom dobro isperite so iz đumbira. U lončić dodajte šoljicu pirinčanog sirćeta i tri četvrtine šoljice soli, pa zagrevajte polako dok se šećer ne otopi. Tom tečnošću prelijte đumbir. Čuvajte u frižideru. Ukiseljeni đumbir odličan je za celo telo.

14. Pomaže kod problema s disanjem

Pomešajte šest kapi ulja đumbira, pet kapi eteričnog ulja eukaliptusa E. globulusa i tri kapi eteričnog ulja kardamona sa 25 mililitara bilo kojeg biljnog ulja. Ova smesa se umasirava dugo i polako u grudni koš.

15. Pospešuje mršavljenje

Pomešajte po 30 grama karanfilića, đumbira i cimeta pa svako jutro, pola sata pre doručka, popijte pola kašičice te mešavine u pola čaše vode. Ovaj napitak ne koristite duže od mesec dana.

16. Pomaže kod migrene

Napravite čaj od 2,5 dcl vruće vode i dve kašičice svežeg ili sušenog đumbira, a kad se malo ohladi dodajte pola limuna i kašičicu meda. Pijte čaj četiri do pet puta na dan kada osetite da ćete dobiti migrenu.

17. Kupka za čišćenje od toksina

Napunite kadu s toplom vodom pa dodajte jednu šoljicu gorke soli, pola šoljice đumbira u prahu, nekoliko kapi eteričnog ulja đumbira i jednu kašiku sveže rendanog đumbira (stavite u praznu filter vrećicu za čaj ili metalnu loptu za čaj). U ovoj detoks kupki nemojte uživati duže od 15 do 20 minuta. Moguće je da ćete se kasnije pojačano znojiti, ali tako i treba da bude. Znojem se toksini izbacuju iz tela.

18. Ublažava bol u zglobovima

U 25 mililitara kantarionovog ulja umešajte tri kapi eteričnog ulja lavande, tri kapi eteričnog ulja ruzmarina, tri kapi eteričnog ulja borovnice i tri kapi eteričnog ulja đumbira, pa time masirajte bolne zglobove.

19. Za bolju cirkulaciju

Ovde se radi o trljanju tela đumbirovim oblogama. U loncu zagrejte oko pet litara vode, pa ubacite narendani koren đumbira čvrsto zavezan u gazu ili pamučnu vrećicu.

Zapamtite, važno je da voda ne vri, odnosno da se đumbir ne kuva jer tako gubi lekovite sastojke. Kada voda postane zlatnosmeđa, umočite peškir i dobro ga ocedite pa istrljajte ruke, noge, leđa, vrat i ramena, stomak i područje dekoltea, ali grudi ne.

20. Pročistite misli inhalacijom

Čaj od đumbira inhalirajte nekoliko minuta kako bi pročistili misli i rešili se eventualne glavobolje. Čaj možete da napravite od svežeg ili sušenog đumbira.

21. Ubrzava probavu

U 25 mililitara bademovog ulja ukapajte pet kapi ruzmarina, četiri kapi nane i četiri kapi đumbira, pa masirajte stomak nežnim kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. To pomaže kod usporene probave i zatvora.

22. Ušećereni đumbir

Šoljicu kuvanog ili svežeg đumbira ubacite u tri decilitra vode u kojoj ste rastopili šoljicu smeđeg šećera. Lagano kuvajte dok voda ne ispari, a komadići šećera se zalepe za đumbir. Na kraju komadiće uvaljajte u šećer. Ovako pripremljen možete da koristite, recimo, kod problema sa lošim zadahom. Nosite ga u torbiici, u metalnoj kutijici kao bombone.

23. Sirup od đumbira

Ovaj sirup pomaže kod kašalja. Na laganoj vatri skuvajte šoljicu oljuštenog đumbira, dve šoljice šećera i dve šoljice vode. Kuvajte 15 do 20 minuta i ostavite da se ohladi.

U ohlađeni sirup umešajte sok od limete pa sve procedite kroz gazu i prespite u sterilnu bocu. Od sirupa pravite sok, pomešajte ga s vodom, a možete da dodate i sveže listiće nane ili matičnjaka.

24. Leči akne

Izrendajte dva sveža đumbira pa pomešajte sa dve kašike meda i jednom kašikom soka od limuna. Stavite u frižider na pola sata, pa nanesite kao masku na lice. Držite nekoliko minuta i isperite.

25. Uklanja perut

Vrlo je jednostavno. Pomešajte kašiku rendanog svežeg đumbira i kašiku maslinovog ulja. Smesu nanesite na mokru kosu i umasirajte je u teme desetak minuta pa ostavite još 20. Na kraju kosu isperite mlakom vodom.

Izvor: 24Sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još