NEMATERIJALNA SVETSKA BAŠTINA: Belgijski krompirići – kandidat za zaštićeni status na listi UNESCO

Svi koji su ikada konzumirali belgijske pržene krompiriće nakon noći ispijanja belgijskog piva, sigurno mogu da razumeju u čemu je njihova draž.

Belgijske ulične prodavnice "french friesa" nastojaće to iskustvo da zagarantuju i budućim generacijama, tako što će podneti zahtev UNESCO-u da se proglase zaštićenom nematerijalnom svetskom baštinom.

Belgijsko pivo taj status ima već pola decenije, a sada je na redu i "pommes frites", kaže krovna organizacija koja zastupa vlasnike belgijskih štandova na kojima se prodaju prženi krompirići.

Štandove na kojima se u Belgiji prodaju prženi krumpirići ljudi uzimaju zdravo za gotovo, kao nešto što nikada neće nestati. Ali Bernar Lefevr, predsednik krovne grupe vlasnika štandova kaže da je takvih mesta sve manje i da polako nestaju.

- Kultura prženih krompirića ukorenjena je u svima nama i možda bismo upravo zbog toga morali da nastavimo da je štitimo - dodaje.

Svake dve godine Belgija može da predloži svog kandidata za UNESCO posebni status, a dve regije smenjuju se kao predlagači.

Flamanci su "pomfrit" na svoj popis nematerijalne kulturne baštine uvrstili 2014. godine. Valonci će za to na red doći sledeće godine.

Pomfrit, pommes frites, french fries je megapopularno jelo koje obožavaju sve generacije.

I premda u nazivu sadrži pridev "francuski", prženi krompirići zapravo potiču iz Belgije. Legenda kaže da su ime dobili zahvaljujući američkim vojnicima koji su ih u vreme Drugog svetskog rata na jugu Belgije nazvali francuskim jer se u tom delu zemlje, Valoniji, govori francuskim jezikom. Glavni grad Brisel je dvojezično područje, iako većina stanovnika govori francuskim jezikom.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još