Onlajn konferencija povodom predstavljanja kulturno-obrazovne platforme eMuzej

Jedna od osnovnih uloga muzeja je edukacija i širenje znanja. Svaki muzej ima neki oblik pedagoškog rada kroz koji kustosi rade sa decom osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, pa i studentima. Saradnja između škola i muzeja postoji, ali se kroz platformu eMuzej ostvaruje direktna veza između nastavnog programa i muzejskih predmeta.

U petak, 2. aprila 2021, sa početkom u 10 časova, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Muzeja Vojvodine biće održana onlajn konferencija povodom predstavljanja kulturno-obrazovne platforme eMuzej.

Na događaju će govoriti:
- dr Dejan Masliković, rukovodilac grupe za inspekcijske poslove Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
- Mr Tijana Stanković Pešterac, direktor Muzeja Vojvodine
- Mr Staša Arsenović Koprivica, kustos, saradnik na procesima digitalizacije, Muzej Vojvodine
- Mr Lidija Milašinović, direktor Narodnog muzeja Kikinda
- Milena Milošević Micić, muzejski savetnik, Zavičajni muzej Knjaževac
- Jelena Radović, kustos etnolog – antropolog, Narodni muzej Leskovac
- Lidija Ham Milovanović, viši kustos i šef Odeljenja za rad sa publikom i odnose sa javnošću, Narodni muzej Beograd.

Zbog epidemiološke situacije događaj se realizuje u onlajn formatu putem Zum platforme (ZOOM), zainteresovani gledaoci događaj mogu da isprate putem lajv-strima na Jutjub kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=dppYIXAio1g

Platforma eMuzej predstavlja novi vid povezivanja škola i muzeja. U pitanju je besplatna elektronska platforma za učenje. Muzejske priče o predmetima usklađuju se sa nastavnim temama i jedinicama od 2. do 5. razreda osnovne škole i osmišljavaju od strane timova koje čine kustosi, kustosi-pedagozi, IT stručnjaci i učitelji. Platforma je namenjena kustosima, kustosima-pedagozima, muzejskim edukatorima i nastavnom kadru u školama, sa ciljem da se razvije u platformu koju bi nastavno osoblje koristilo u svakodnevnom radu sa učenicima. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije će sprovesti obuke za rad na ovoj platformi za zaposlene u muzejima i galerijama.

Tokom konferencije biće predstavljena kulturno-obrazovna platforma eMuzej, govoriće se o pedagoškoj ulozi muzeja i iskustvima sa kreiranjem multimedijalnog sadržaja za platformu.

Pogledajte još