Izabran najlepši maturski tablo Novog Sada

Tradicija maturskih tabloa duža od jednog veka zadržala se širom Vojvodine sve do danas. Svake godine u maju i junu, učenici završnih razreda srednjih škola i gimnazija, sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih kafića, prodavnica i restorana. Deo tih tabloa tokom maja i juna pristigao je i na konkurs "Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada", koji petu godinu zaredom organizuju kompanija "Color Media Communications" i portal "nshronika.rs" uz institucijalnu podršku Muzeja Vojvodine.

Ove godine u konkurenciji je bilo ukupno 33 tabloa, a svi su objavljeni u albumu u Fejsbuk grupi "Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada".

Pobednički tabloi ocenjivani su i proglašeni u dve kategorije: na osnovu broja lajkova na Fejsbuku i prema proceni četvoročlanog stručnog žirija koji je glasao u sledećem sastavu: Čarna Milenković, viši kustos muzeja Vojvodine, Jelena Novak, fotograf, Tanja Knežević, grafički dizajner i Maja Guzijan, novinar i urednik portala "communications.rs".

Prilikom prograšenja pobednika maturante je najpre pozdravila Čarna Milinković, viši kustos Muzeja Vojvodine i jedna od članica žirija, koja je istakla da joj je zadovoljstvo što je Muzej Vojvodine u prilici da učestvuje u ovom vidu tradicije koju Novi Sad neguje godinama unazad i podstakla buduće maturante na kreativnost kada je u pitanju dizajn maturskog tabloa koji je svojevrsna uspomena na školske dane.

Ove godine, najviše glasova na Fejsbuk stranici "Maturski tablo" dobio je kreativni pano odeljenja NT 41 – smer Nautički tehničar, iz Saobraćajne škole "Pinki", dok je, prema oceni stručnog žirija, najbolji tablo bio iz Gimnazije "Isidora Sekulić", odeljenja IV-6 – društveno-jezički smer.

Za dva pobednička tabloa, po ocenama stručnog žirija, odnosno prema broju lajkova na Fejsbuku obezbeđene su vredne nagrade, a to su ulaznice za "Novosadski Oktoberfest" koji će se održati početkom oktobra u Novom Sadu, tačnije za svakog učesnika prvoplasiranih odeljenja biće obezbeđene po dve ulaznice.

Foto: Radivoj Hadžić

Pogledajte još