Nova kulturno-obrazovna platforma eMuzej počinje sa radom: Ideja je da se kultura vrati na velika vrata u obrazovanje

Ministarstvo kulture i informisanja i Muzej Vojvodine organizovali su online konferenciju na kojoj je predstavljena nova kulturno-obrazovna platforma eMuzej čiji je cilj povezivanje škola i muzeja. Platforma je namenjena kustosima, kustosima-pedagozima, muzejskim edukatorima i nastavnom kadru u školama, sa ciljem da se razvije u platformu koju bi nastavno osoblje koristilo u svakodnevnom radu sa učenicima.

Svaki muzej ima neki oblik pedagoškog rada kroz koji kustosi rade sa decom osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, pa i studentima. Iako postoji saradnja između škola i muzeja, kroz platformu eMuzej ostvaruje se direktna veza između nastavnog programa i muzejskih predmeta.

Dr Dejan Masliković, rukovodilac grupe za inspekcijske poslove Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije naveo je da se na ovom projektu radilo oko dve godine.

“Ideja nam je da se kultura vrati na velika vrata u obrazovanje, radićemo na tome da nastavne jedinice u potpunosti budu usaglašene sa ovom platformom. Takođe smo sa prosvetom pokrenuli niz tema od interesa za razvoj kulture i prosvete, a to je izrada digitalnih vodiča, odnosno obrada sadržaja iz ustanova kulture na onim lokacijam gde deca idu na ekskurzije i rekreativne nastave, a ponudili smo i sadržaj ustanovama kulture za izradu digitalnih udžebnika”, istakao je Masliković.

Mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine izjavila je:

“Nakon iskustva sa virusom korona, pokazalo se da saradnja između škola i muzeja, koja je u suštini priordna, treba da bude planski usmerena. Mi smo kompleksan muzej, kod nas mogu da se pokrivaju teme iz istorije, istorije umetnosti, biologije, geografije, kao i mnogih drugih predmeta”.

Stanković Pešterac je dodala da je rad sa decom od važnosti za celokupan razvoj društva, te su nastojali da se na ovoj platformi kreiraju sadržaji koji će njima biti prijemčivi.

“Korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija moramo da zainteresujemo novu, mladu publiku koja je okrenuta novim tehnologijama”, naglasila je direktorka Muzeja Vojvodine.

Mr Lidija Milašinović, direktor Narodnog muzeja Kikinda navela je da je njima platforma eMuzej omogućila rad sa đacima osnovne škole od 2. do 5. razreda i izvan Kikinde.

Svaki muzej i galerija poseduju sadržaje u različitim formatima (tekstovi, fotografije, audio, video) koji mogu da se povežu sa nastavnim temama i jedinicama u okviru platforme. Korišćenjem prednosti informaciono-komunikacionih tehnologija i digitalizacije u prezentaciji kulturnog nasleđa Republike Srbije stvara se mogućnost kreiranja virtuelnih časova u muzejima i galerijama.

O eMuzej PLATFORMI

Na besplatnoj elektronskoj platformi za učenje – eMuzej, muzejske priče o predmetima usklađuju se sa nastavnim temama i jedinicama od 2. do 5. razreda osnovne škole i osmišljavaju od strane timova koje čine kustosi, kustosi-pedagozi, IT stručnjaci i učitelji. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije će sprovesti obuke za rad na ovoj platformi za zaposlene u muzejima i galerijama. Korišćenjem platforme u ovom trenutku mogu se saznati osnovne informacije o Muzeju Vojvodine, Narodnom muzeju Kikinda, Narodnom muzeju Leskovac i Zavičajnom muzeju Knjaževac. Trenutno se radi na implementaciji i pripremi sadržaja za Narodni muzej u Beogradu i Narodni muzej Zrenjanin. Nastavne teme, koje su do sada obrađene su saobraćaj za 2. razred, zanimanja za 3. razred, život nekad i sad, porodica nekad i sad za 3. razred, život pod Turcima za 4. razred i rimsko doba za 5. razred.

Na konferenciji su o prilagođavanju edukativnih sadržaja platform govorili dr Dejan Masliković, rukovodilac grupe za inspekcijske poslove Ministarstva kulture i informisanja; Mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine; Staša Arsenović Koprivica, kustoskinja, saradnik na procesima digitalizacije, Muzej Vojvodine; Mr Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja Kikinda; Milena Milošević Micić, muzejska savetnica, Zavičajni muzej Knjaževac; Jelena Radović, kustoskinja, etnolog – antropolog, Narodni muzej Leskovac; Lidija Ham Milovanović, viša kustoskinja i šef odeljenja za rad sa publikom i odnose sa javnošću, Narodni muzej Beograda.

Snimak celokupne konferencije možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=dppYIXAio1g

Pogledajte još