MINING & ENERGY 2021: Vesna Prodanović, generalna direktorka Rio Sava Exploration - Održivo i odgovorno rudarstvo je naš najvažniji zadatak

Kompanija Color Media Communications i magazin Diplomacy & Commerce organizuju online konferenciju posvećenu sektoru rudarstva i energetike pod nazivom Mining & Energy 2021 koja će se održati u petak, 21. maja 2021. godine sa početkom od 09.30h.

Svi zainteresovani gledaoci konferenciju će moći da prate putem YouTube kanala Color Media Communications.

Konferenciju će otvoriti Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Nj. E. Giles Norman, ambasador Kanade u Srbiji i Nj. E. Ruth Stewart, ambasadorka Australije u Srbiji.

Na prvom panelu odmah nakon uvodnih izlaganja će biti reči o aktuelnim istraživanjima i projektima, vrednost mineralnog bogatstva Srbije i doprinosu BDP-u, odgovornom poslovanju i drugim temama.

Učesnica prvog panela “Rudarski Potencijal Srbije“ je Vesna Prodanović, generalna direktorka Rio Sava Exploration. Vesna Prodanović se pridružila kompaniji Rio Tinto u decembru 2020. godine, nakon 25 godina rada u građevinskoj i inženjerskoj industriji. Ona je i predsednica Udruženja inženjera konsultanata Srbije, ACES, ovlašćenog predstavnika FIDIC-a, Međunarodne federacije inženjera konsultanata za Srbiju.

O potencijalima projekta Jadar, rudarskom sektoru Srbije, kao i odnosu prema lokalnoj zajednici Vesna Prodanović ističe:

“Kao jedno od nalazišta najčistijeg litijuma u Evropi „Jadar“ ima potencijal da decenijama bude deo lanca snabdevanja električnih vozila sa litijum-karbonatom neophodnim za izradu baterija. Ovo je jedinstven poduhvat i izuzetno sam ponosna što sam deo njega. Već duže vreme poznajem svoju prethodnicu, Marni Finlajson, i ona je uvek govorila da je svako ko radi na ovom projektu prosto zaljubljen u njega, te moram da priznam da shvatam na šta je Marni mislila“, istakla je Vesna.

Za dalji razvoj litijumsko-borskog Projekta „Jadar“ u Srbiji Rio Tinto kompanija je odobrila dodatnih 200 miliona dolara. Posao koji je Rio Tinto obavio do sada je impresivan. Opsežna istraživanja koja su započeta pre više od 15 godina, geološko, koje je završeno u februaru 2020, ali i ekološka, socijalna i ekonomska, pokazala su da projekat „Jadar“ ima potencijal da bude razvijen na bezbedan, odgovoran, održiv i ekonomski opravdan način kako za Srbiju, tako i za kompaniju.

„Projekat je ušao u fazu studije opravdanosti, odnosno fazu detaljne tehničke razrade koja obuhvata izradu inženjerskih rešenja za izgradnju rudnika, postrojenja za preradu rude jadarita i održivog rešenja za odlaganje otpada sa pratećom infrastrukturom. Ovo je, takođe, faza u kojoj bi, u skladu sa Zakonom, trebalo da se završi, odbrani i usvoji studija o proceni uticaja na životnu sredinu, definišu i u projekte implementiraju sve neophodne mere za eliminisanje i svođenje uticaja na životnu sredinu na najmanju moguću meru. Imajući u vidu osetljivost i važnost procesa, on se sprovodi na transparentan, pažljiv i pošten način, uz strogo poštovanje zakona Republike Srbije, Standarda učinka 5 Međunarodne finansijske korporacije (deo Svetske banke), u skladu sa internim standardima kompanije Rio Tinto, a sve to po ugledu na najbolje globalne prakse. Na kraju faze studije opravdanosti projekta očekujemo da ispunimo sve uslove koje su propisali nadležni organi i shodno tome dobijemo sve potrebne dozvole za izgradnju kompleksa i početak eksploatacije jadarita. Nadamo se da će se sve ove aktivnosti završiti do kraja 2021, što znači da bi, uz odobrenje, izgradnja rudnika mogla da počne 2022.“ – objašnjava Prodanović

Kao ležište litijuma svetske klase „Jadar“ ima veliki potencijal i zahvaljujući „Jadru“ Srbija može mnogo toga da dobije. Pre svega, ležište Jadar se nalazi na prekretnici evropske automobilske industrije koja se ubrzano prebacuje na električna vozila u okviru EU zelene agende.

„Kao jedno od nalazišta najčistijeg litijuma u Evropi, Jadar ima potencijal da decenijama bude deo lanca snabdevanja električnih vozila sa litijum-karbonatom neophodnim za izradu baterija. Jadar ima potencijal da pojača imidž Srbije kao destinacije za zelenu ekomoniju, kao i da privuče druge strane investicije koje će pomoći daljem razvoju zemlje, pogotovo u zapadnoj Srbiji. Kada govorimo o rudarskom sektoru i sveukupnoj ekonomiji, Projekat je značajna strateška prilika sa direktnim i indirektnim ekonomskim koristima. Takođe, na vrhuncu faze izgradnje očekuje se da projekat „Jadar“ omogući 2.100 radnih mesta, dok će tokom životnog veka rudnik stalno upošljavati preko 750 visokokvalifikovanih radnika. Očekujemo da će broj indirektnih radnih mesta rasti i do 1.500.“ - zaključuje Prodanović.

Kako bi „Jadar“ postao dugoročan i održiv, neophodno je da bude razvijan pažljivo i u saradnji sa svim zainteresovanim stranama. Na ovom projektu će se primeniti najstroži kriterijumi i standardi za odabir rešenja sa najnižim rizikom, a tim rizikom će se upravljati bezbedno i pravilno.

„Od početka projekta blisko sarađujemo sa lokalnom samoupravom. Samo u Loznici i Brezjaku održali smo u poslednjih godinu i po dana mnogo događaja poput „Dan otvorenih vrata“ na teme životne sredine, kvaliteta vode, vazduha, buke, biodiverziteta, prostornog planiranja, kulturnog nasleđa i imovinsko-pravnih pitanja. Do sada je oko 450 građana prisustvovalo ovim događajima. Pre mesec dana smo započeli osnivanje Komiteta za zaštitu životne sredine sa ciljem da uključimo građane iz regiona Jadar i Rađevine i njihove stručnjake u dalji razvoj projekta, na transparentan i objektivan način. Nedavno je održan i otvoren onlajn sastanak sa zainteresovanim stranama o projektu otvaranja rudnika litijuma „Jadar“, i tom prilikom su predstavnici kompanije su odgovarali na brojna pitanja o procedurama dobijanja dozvola za izgradnju rudnika i procesnog postrojenja koja je u toku. Razgovaralo se i o narednim koracima, statusu izrade studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i o načinu na koji javnost u Srbiji može biti aktivno uključena u dalji razvoj projekta.“ – objašnjava Vesna.

„Naša je odgovornost i obaveza da pružimo tačne informacije svim zainteresovanim stranama. Želimo da uverimo građane da zaista brinemo o životnoj sredini, zdravlju i dobrobiti ljudi u Loznici i Srbiji, jer i mi živimo ovde, zajedno s našom decom. Samo održivo i odgovorno rudarstvo, a to je naš najvažniji zadatak, doneće dobrobit zajednici i rezultovati u vrednim proizvodima koji će se koristiti za proizvodnju čiste i zelene energije.“ - dodaje Vesna.

Rudarska industrija u Srbiji zaista se vraća u život. Rastući broj kompanija koje obavljaju istraživanja u Srbiji i činjenica da je rudarski sektor imao rast proizvodnje od 3,8% u prvih šest meseci 2020. govore nam da je rudarstvo jedan od najdinamičnijih delova srpske ekonomije.

„Ohrabrili su nas prvi koraci novoformiranog Ministarstva rudarstva i energetike i najava potpredsednice Vlade i ministarke Mihajlović da će biti reformi u rudarstvu kroz izmenu zakonske regulative, što između ostalog podrazumeva i uvođenje e-energetike i e-rudarstva, tj. digitalizaciju administrativnih procesa i postupaka. Ubeđeni smo u to da su reforme pravi put. Zajedno sa novim, zelenim tehnologijama u rudarstvu 21. veka Srbija će sigurno ponovo postati značajan igrač na svetskoj mapi rudarstva.“ - zaključuje Vesna Prodanović.

Detaljnije o agendi pogledajte na linku: http://communications.rs/miningandenergy2021/

Konferenciju su podržale kompanije Rio Tinto, Teko Mining i Nexe grupa.

Pogledajte još