Kampanja “Zelena Srbija” - Slađan Velinov, direktor SRBATOM-a: Svi zajedno smo pokazali jednu pozitivnu sliku Srbije

Kompanija Color Media Communications pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i tokom 2021. godine sprovodi kampanju “Zelena Srbija”.

U sklopu kampanje “Zelena Srbija” biće organizovana sadnja u 10 gradova i opština Srbije kako bismo podigli svest građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje Srbije.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije,  kao društveno odgovorna institucija ovom kampanjom želi da doprinese podizanju svesti po pitanju ove teme i razmeni iskustava sa zemljama koje imaju diplomatska predstavništva u Beogradu.

Opština Topola je četvrta u ovoj godini od planiranih 10 gradova i opština koja je prepoznala značaj ovog projekta i omogućila da se sadnice nekoliko različitih biljnih vrsta, u okviru kampanje „Zelena Srbija“ danas zasade kod Doma zdravlja „Sveti Đorđe“.

Igor Petrović, predsednik opštine Topola izrazio je veliko zadovoljstvo što je Topola izabrana kao jedna od 10 opština u kojima će se u ovoj godini realizovati kampanja "Zelena Srbija".

"Biti deo jedne ovakve kampanje je sastavni deo ispunjavanja vizije koju smo zacrtali u Topoli. Opština Topola je zajedno sa JKSP Topola pokrenula niz akcija ozelenjavanja našeg grada, od podele sadnica drveća školama u našoj opštini povodom Dečije nedelje, preko dodele 100 besplatnih sadnica belog jasena u okviru akcije "Posadi svoj hlad" do današnje akcije pod pokroviteljstvom SRBATOM-a i uz podršku ambasada Brazila i Kipra", rekao je Petrović.

Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, istakao je da smo danas svesniji potrebe zaštite životne sredine i da je to prioritet od sveukupnog značaja za društvo.

"Svi zajedno smo pokazali jednu pozitivnu sliku Srbije, a to je da se malim delima danas u pravcu oplemenjivanja životne sredine pokazuje želja i snaga za činjenje značajnih dela u sadašnjosti i budućnosti, dela koja mogu učiniti mnogo za generacije koje dolaze", poručuje Velinov.

Nj.E. Eduardo Boteljo Barbosa, ambasador Brazila u Republici Srbiji naglasio je da mu je zadovoljstvo što je deo kampanje "Zelena Srbija" koja mu je veoma bliska, kao i njegovoj zemlji iz razloga što je Brazil jedna od 18 zemalja sa najvećim biodiverzitetom na svetu.

"Mi smo zemlja koja je svesna težine naše odgovornosti prema klimatskim promenama", naglasio je ambasador i dodao: "Kao zemlja u razvoju, moja zemlja Brazil brani neophodnost ujedinjenja očuvanja životne sredine, suzbijanja siromaštva i razvoja ekonomije. Ove tri stvari moraju da idu zajedno."

Nj.E. Dimitrios Teofilaktu, ambasador Republike Kipar istakao je da ima snažan lični interes kada je reč o zaštiti životne sredine iz razloga što smatra da svako od nas snosi veliku odgovornost za održavanje, čak i obnavljanje uništenih segmenata životne sredine.

"Kipar je u procesu revizije svoje nacionalne strategije za upravljanje komunalnim otpadom i programa prevencije otpada, kako bi se utvrdile buduće potrebe planiranja, kao i mere i akcije koje je potrebno implementirati kako bi se postigli ambiciozni ciljevi paketa kružne ekonomije EU", rekao je ambasador Republike Kipar.

Ana Stanić, direktorka filijale u Kragujevcu OTP banke Srbije, naglasila je da su sa apekta banke principi društvene odgovornosti integrisani u samo poslovanje banke.

"Kao deo velike bankarske grupacije, primenjujemo visoke standarde i principe u politici ka zaposlenima, klijentima, lokalnim zajednicama i naravno životnoj sredini. Samim tim, 2016. godine, uključeni smo u listu indeksa odgovornog poslovanja. Danas sam ponosna što imamo priliku da budemo uključeni u projekat "Zelena Srbija", jer smatram da samim našim ukključivanjem i širenjem ove teme koja je usmerena na brigu o prirodi, na kraju dana brinemo i o našim životima i životima naših sugrađana", ispričala je Ana.

Prethodno ove godine sadnja je organizovana u Zrenjaninu, Bačkoj Palanci i Priboju, a tokom 2020. godine u okviru kampanje “Zelena Srbija” posetili smo i sadnicama oplemenili sledeće gradove i opštine: Apatinu, Somboru, Čačku, Šapcu, Beočinu, Surčinu, Vranju, Novom Bečeju, Baču i Zaječaru.

Partneri ovogodišnje kampanje “Zelena Srbija” su Javno preduzeće Vojvodinašume, OTP banka Srbije, kompanije Lidl i Telenor.

Pogledajte još