MINING & ENERGY 2021: Mihajlović – rudarstvo i energetika za 10 godina imaće 10% učešća u BDP-u Srbije

Kompanija Color Media Communications i magazin Diplomacy & Commerce danas su organizovali online konferenciju posvećenu sektoru rudarstva i energetike pod nazivom Mining & Energy 2021.

Konferenciju su podržale kompanije Rio Tinto, Teko Mining i Nexe grupa.

Konferenciju je otvorila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike. Ministarka je istakla značaj ovog sektora za celu privredu naše zemlje i istakla sledeće.

“Vrlo važna godina za ovaj resor jer baš upravo u ovoj godini ne samo da formiramo važan zakonodavni okvir u oblasti energetike i rudarstva, mi u ovoj godini donosimo vrlo važne odluke i krećemo jednim novim, zelenim i održivim putem energetike i rudarstva. I kao što energetika, može, treba i mora biti zelena energetika, to je naša vizija. Tako će isto i rudarstvo da bude zeleno rudarstvo na teritoriji naše zemlje, ali i globalno gledano rekla bih da su energetika i rudarstvo najznačajniji resursi ali jednako tako važni kao i za zaštitu životne sredine” – rekla je Mihajlović.

Ona je i dodala da je “rudarstvo veoma važno na teritoriji Srbije, poznato je vekovima, i nema nijednog razloga da Srbija ne vodi računa o rudarstvu a u isto vreme i o zaštiti životne sredine. Rudarstvo danas učestvuje u BDP-u sa 1.9%. Naša vizija je da rudarstvo u narednih 10 godina sigurno pređe 10% učešća u BDP-u. Ne samo zbog toga što Srbija raspolaže vrednim mineralnim sirovinama, metaličnim i nemetaličnim, nego zbog toga što Srbija ima jedan dobar zakon o rudarstvu, zakon koji štiti životnu sredinu, a omogućava da eksploatišemo kvalitetne mineralne sirovine koje mogu da omoguće ne samo eksploataciju sirovine nego i da se iz te sirovine prave poluproizvodi ili gotovi proizvodi” – zaključila je ministarka Mihajlović.

Posle nje su se obratili i Nj. E. Giles Norman, ambasador Kanade u Srbiji i Nj. E. Ruth Stewart, ambasadorka Australije u Srbiji koji su pohvalili Srbiju i njene nove zakone i istakli koliko je veliki značaj i učešće ovog sektora u BDP-u država iz kojih dolaze i da se nadaju da će i Srbija u budućnosti imati sličnu situaciju.

U prvom panelu RUDARSKI POTENCIJAL SRBIJE - Aktuelna istraživanja i projekti, vrednost mineralnog bogatstva Srbije i doprinos BDP-u govorili su Vesna Prodanović, generalna direktorka, Rio Sava Exploration, Branko Zečević, predsednik odbora, GRAS, Dejan Milijanović, pomoćnik ministarke, Ministarstvo rudarstva i energetike i prof. dr Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet Univerzitet u Beogradu.

Vesna Prodanović, generalna direktorka, Rio Sava Exploration izjavila je da je projekat "Jadar" zaista jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji.

“Projekat 'Jadar' je najveća greenfield investicija u prethodnih nekoliko decenija u koju će prema planu biti uloženo blizu dve milijarde dolara. Danas smo na konferenciji čuli jednu važnu činjenicu – da nema rudarstva civilizacija bi se vratila vekovima unazad. Projekat 'Jadar' je veliki potencijal, jer je litijum stvar budućnosti, veoma je značajan za zelenu tranziciju kojoj teže mnoge države sveta. Koristi se za proizvodnju baterija za električne automobile, tržište koje nezaustavljivo raste baš zato što je u skladu sa održivim ciljevima. Mi smo trenutno u fazi Studije izvodljivosti i radimo na izradi detaljne studije o proceni uticaja na životnu sredinu kojom ćemo definisati mere zaštite životne sredine. U svemu tome sarađujemo sa lokalnom zajednicom, institucijama, naučnim ustanovama. Saradnja je intenzivna, stalna i transparentna” – istakla je Prodanović.

Dejan Milijanović, pomoćnik ministarke, Ministarstvo rudarstva i energetike je na pitanje koje velike reforme u oblasti rudarstva i energetike se dešavaju, šta će tačno one podrazumevati i u šta će se najviše investirati je odgovorio.

“Treba da u narednom periodu napravimo izuzetan progress kada su rudarstvo i geološka istraživanja u pitanju u Srbiji. Mi treba da pomirimo dve nepomirive činjenice, s jedne strane rudarsku aktivnost a s druge zaštitu životne sredine. To je naš prioritet, naš cilj. Moramo pokazati da se u Srbiji može izvoditi rudarska aktivnost ali na održiv način. Šta želim da kažem kad govorim da rudarstvo mora biti održivo u Srbiji? Znači ne rudarstvo po bilo koju cenu, ne rudarska aktivnost po bilo koju cenu, već apsolutno u saglasju sa svim zakonima prirode, pre svega prirode. A onda i sa domaćom pravnom regulativom, i na kraju sa najvišim standardima, tehničkim standardima i sa najvišim standardima evropske, svetske regulative”- istakao je Milijanović.

U drugom panelu RAZVOJ RUDARSTVA I ENERGETIKE U SRBIJI - Energetska efikasnost, razvoj rudarstva i rudarskog potenicijala i cirkularna ekonomija govorili su Miroslav Lutovac, savetnik predsednika, PKS, dr Milan Parivodić, advokat principal, Parivodić advokati, Dragan Milošević, direktor, Terragold Beograd i Aleksandar Vulović, mining project development specialist.

Miroslav Lutovac, savetnik predsednika, PKS istao je značaj obnovljivih izvora energije.

“Cilj je povećati, ja bih rekao, koristio bih termin energetska efektivnost, ne efikasnost jer efikasnost u opštoj percepciji se više odnosi na brzinu, dok se efektivnost odnosi na kvalitet onoga što radite. Ako polazimo od činjenice da smo mi kao država energetski prilično neodgovorni, raskalašni, utrošak energije kod nas je po jedinici proizvoda nekoliko puta veći u odnosu na Evropsku uniju, koja bi u ovom slučaju trebalo da bude uzeta kao primer za ugled. Potrebno je pre nego što se pozabavimo sa resursima da se potrudimo da energiju ne bacamo kroz prozor. I to je suština, da prilagodimo proizvodnju realnim potrebama i da se ponašamo odgovorno” – rekao je Lutovac.

Aleksandar Vulović, mining project development specialist je istakao da moramo ljudimo objasniti šta znači moderno rudarstvo i koji su njegovi benefiti.

“Pogrešan je trenutni narativ. Nije dato dovoljno prostora da se iznese dovoljno argumenata za razvoj rudarstva i novih rudnika. I dalje se govori iz negativne perspektive. A treba istaći da je moguće napraviti moderno i bezbedno rudarstvo. Treba istaći da su pozitivna i adekvatna rešenja moguća. Treba dati priliku ljudima da sagledaju sve strane i da vide koji pozitivni uticaj može imati moderno rudarstvo”- rekao je Vulović.

U trećem panelu RODNA RAVNOPRAVNOST U SEKTORU RUDARSTVA I ENERGETIKE - Žene u rudarstvu i energetici govorile su Andrea Radonjić, Principal Advisor Media & Communication, Rio Tinto, Majda Petković, Nexe grupa, Vanja Krsmanović, Performance Drilling Engineer, TDE Thonhauser Data Engineering GmbH, Leoben, Austria i Valentina Čolić Mihajlović, Head of R&D and SME Partnership, AFA Asocijacija.

Andrea Radonjić, Principal Advisor Media & Communication, Rio Tinto istakla je da ova kompanija ima sjajan tim žena vrhunskih profesionalaca.

“Mi već sada u Srbiji imamo sjajan tim žena vrhunskih profesionalaca. Na čelu Rio Save je naša direktorka Vesna. I u drugim ključnim oblastima su žene na visokim pozicijama – naši geolozi, pravnici, ekolozi, ekonomisti, u ljudskim resursima, odnosima sa zajednicom i u komunikacijama… Cilj je da ih na svim pozicijama u budućnosti bude još više. Bili bismo veoma srećni da ispunimo našu težnju da u trenutku kada rudnik postigne svoj puni potencijal, 2030. godine, imamo blizu trećine žena na vodećim pozicijama. Da bismo u tome uspeli, već danas razmišljamo o saradnji na osnaživanju žena u rudarstvu sa eksternim partnerima, sa ciljem da naša zemlja bude lider i uzor u Evropi po zastupljenosti dama u rudarstvu. Naša kompanija je jedan od osnivača koalicije „Šampioni promene“, globalno prepoznate inicijative koja okuplja predstavnike svih važnih činilaca ekonomije, predstavnike biznisa, vlada, zajednica, akademske zajednice, nevladinih organizacija, čiji je cilj jačanje rodne ravnopravnosti” – rekla je Radonjić.

Majda Petković, direktorka AD Polet, članica Nexe grupa, istakla je da u višem menadžmentu, korporacija zapošljava 36% žena, a ukupno zastupljene su 18% do 20% u celoj Nexe grupi što je veoma visoki procenat i na to su izuzetno ponosni jer važe za jednu od muških branši.

“Mi ispred Nexe grupe, s obzirom da poslujemo na teritoriji tri različite države i u samim tim državama imamo proizvodnje na nekoliko lokacija, uvek gledamo da negde ostvarimo prijateljske odnose sa lokalnim stanovništvom i osluškujemo šta je od društveno korisnog značaja za taj region i to je taj momenat gde doprinosimo zajednici” – rekla je Petković.

Za sam kraj konferencije imali smo priliku da virtuelno ugostimo Nenada Grubina, starijeg geologa - Tehničke studije, Rio Tinto Exploration Kazahstan koji je govorio na temu Rudarstvo budućnosti će biti sigurno i za ljude i za okolinu.

Nenad Grubin je objasnio da su znanje i inovacije najveća vrednost projekta “Jadar”.

“Mi imamo resurse, imamo znanje i ljude i možemo da se uključimo u moderne tokove poslovanja, industrije i tranzicije ka ekološkoj budućnosti. Mi smo otkrili jedinstven jadarit, mineral koji ne postoji nigde u svetu. Potencijal jadarita i litijuma je ogroman. Za mene su znanje i inovacije najveća vrednost projekta 'Jadar'. Prilika za naše inženjere i tehničare da rade sa najmodernijim tehnologijama i sarađuju sa domaćim i stranim univerzitetima i naučno-tehničkim centrima. Imamo sve ključne resurse. Pre svega, imamo pametnu decu i dobre učitelje. Takođe, imamo litijum, bor, bakar, nikl. Pa zašto onda ne bismo bili zemlja u kojoj se stvaraju elektro-mobilnost i druge najbolje tehnologije ovog veka? Mi to možemo da uradimo" – rekao je Grubin.

Svi zainteresovani celu konferenciju mogu pogledati putem YouTube kanala Color Media Communications.

Pogledajte još