ZA SVAKI OD ŠEST TIPOVA: Naučnici otkrili različite okidače gojaznosti

Od gojaznosti koja je jednostavno uzrokovana prevelikim unosom kalorija do one povezane sa metabolizmom ili reakcijom na gluten - u uzroku leži i rešenje.

Nije svaka gojaznost ista, kao što nisu isti ni njeni uzroci. Većina ljudi ima promenljivu kilažu tokom života – od mršavijih do onih debljih faza, a upravo onaj deo tela gde se salo prvo "hvata" ukazuju i na pravi razlog gojaznosti.

Postoji nekoliko tipova gojaznosti:

Neaktivna gojaznost

Za ovaj tip je specifično debljanje u gornjem delu tela – od kukova, pa do lica. Uzrok je, osim onog očiglednog – unosa previše kalorija, sedilački način života i premalo kretanja.

Gojaznost povezana sa hranom

U ovom tipu debljanja kilogrami se prvenstveno hvataju oko struka, kao svojevrsni "šlauf". On je pokazatelj prekomernog uživanja u nezdravoj hrani – namirnicama punim šećera, soli i masnoća.

Gojaznost povezana sa teskobom

U trećem tipu debljanja, masnoće se prvo i najviše "hvataju" na područje od donjeg dela trbuha do kolena – a na udaru su noge i gluteus.

Prema mišljenju stručnjaka, najčešći uzrok je povremeno prejedanje, teskoba i depresija. Telo u takvim stanjima je u "pripravnosti" i na tim područjima skladišti rezerve. Ovaj tip gojaznosti je češći kod žena.

Venska gojaznost

Venska cirkulacija je jedan od uzroka gojaznosti koji je u svojoj osnovi uslovljen genima manje nego životnim navikama. Kod skupljanja sala isključivo na području trbuha veliku ulogu imaju geni – smanjenim protokom krvi kroz to područje i usporavanjem metabolizma. Stvar pogoršava pušenje, uživanje u alkoholu, a vežbanje je jedino rešenje.

Aterogenska gojaznost

Kod ovog tipa gojaznosti, odnosno višak je primetan u donjem delu tela – od struka do nogu. Uzrok je takođe genetski i svodi se na lošu cirkulaciju, a pojačava se kod promene životnih navika – premalo sna, smanjenje kretanja. Može da potiče i od oticanja nogu. U toj situaciji neophodno je izbegavanje kofeina i alkohola.

Glutenska gojaznost

U ovom tipu debljanja gde se salo skuplja od grudi do kukova, kao i na donjem delu leđa, najčešći uzrok je loša reakcija na gluten. Češća je kod žena, a pojavljuje se u periodu hormonalnih promena – od puberteta i trudnoće do menopauze. Najefikasnije rešenje je dobijanje više mišićne mase vežbama snage, koja će uticati na veću potrošnju kalorija.

Izvor: N1/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još