OVE GODINE NEMA NOVCA ZA SVE: Prijava za zamenu stolarije u junu, na konkurs se javilo 88 opština

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će konkurs za građane koji žele da uz subvenciju države zamene stolariju na stanovima i kućama biti raspisan sredinom juna, dok će konkurs za kompanije koje će izvoditi te radove biti raspisan za 10 do 15 dana.

Mihajlović je za RTS rekla i da se ukupno 88 lokalnih samouprava javilo na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike, a da su 74 dostavile kompletnu dokumentaciju.

Najavila je da će jedinice lokalne samouprave u narednih nekoliko dana raspisati dva javna poziva.

- Jedan javni poziv je za firme, kompanije koje će da se bave zamenom stolarije. Mi pričamo ne samo o zameni stolarije, vrata, prozora, mi pričamo o izolaciji celih zgrada, porodičnih kuća, zamenu krovova, zamenu individualnih ložišta. Sve je to nešto što može i što ulazi u ovaj projekat - rekla je Mihajlović.

Dodala je da će kriterijumi biti jasni i da kompanije sada ne mogu da povise cene stolarije i da će proći samo one koje su kvalitetne, dobre i imaju realne cene.

- Zatim će opštine i gradovi raspisati javni poziv ka svojim građanima ili ka stambenim zajednicama da se jave i učestvuju u ovom procesu u kojem država i grad daju 50 procenata, a polovinu novca daju građani - kazala je Mihajlović.

Naglasila je da ove godine nema novca za sve, ali da veruje da će sledeće godine biti na raspolaganju 100 miliona evra.

- Ovo je projekat koji traje nekoliko godina, ne može da se završi za 365 dana. Građani treba da znaju, tu smo, hoćemo da pomognemo, hoćemo da se završi energetska efikasnost u stanovima, u porodičnim kućama - rekla je Mihajlović.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još