RAZLOG ZA UZBUNU: Predugo spavanje može da ukaže na zdravstvene probleme

San je izuzetno važan, a njegovim skraćivanjem mogu da se pojave mnogi zdravstveni problemi, od srčanih bolesti do gojaznosti i dijabetesa. Međutim, predugo spavanje takođe može da naruši zdravlje.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), više od trećine odraslih spava manje od sedam sati tokom noći, ali šta se dešava u obrnutom slučaju?

Odraslima se preporučuje da spavaju sedam do devet sati noću, pa se postavlja pitanje da li je moguće previše spavati. Ova tema nije dovoljno istražena, ali mnogi stručnjaci smatraju da preterivanje nije dobro.

Metaanaliza koja je objavljena prošle godine u časopisu Američkog udruženja za srce pokazala je da rizik od smrti raste sa svakim dodatnim satom spavanja.

Spavanje u trajanju od devet sati bilo je povezano sa 14 odsto povećanim rizikom od umiranja, 10 sati sa 30 odsto, a 11 sati sa 47 odsto većim rizikom.

Rizik od fatalnog ishoda zbog srčanih bolesti i moždanog udara se takođe povećavao dužim periodom spavanja.

- U modernom načinu života ljudi imaju tendenciju da namerno ograničavaju san zbog posla, brige o članovima porodice, hobija i sličnih aktivnosti. Podaci do kojih smo došli pokazuju da prekomerno spavanje može da bude štetnije od nedovoljnog - rekao je za "Health" dr Čun Šing Kvok, vodeći autor studije.

Druga istraživanja pokazala su da redovno noćno spavanje koje traje više od sedam sati može da dovede do povećanog rizika od dijabetesa. Još jedno istraživanje je pokazalo da je "ekstremno trajanje sna", kao i nedovoljno spavanje, povezano sa višim nivoima C-reaktivnog proteina, koji je marker rizika od kardiovaskularne bolesti.

Nijedno od navedenih istraživanja nije dokazalo da duže spavanje zaista prouzrokuje zdravstvene probleme ili smrt. Dr Kvok izjavio je da su istraživali povezanost između manjka sna i oboljenja i da još uvek nije poznato zbog čega su oni u korelaciji.

- Duže spavanje može da bude indikator "prikrivenog" zdravstvenog problema koji još uvek nije utvrđen, poput srčanog zastoja, anemije, hipotireoze ili opstruktivne apneje u snu - rekao je on.

Drugim rečima, iako uskraćivanje sna može da dovede do zdravstvenih problema, previše sna je verovatnije pokazatelj da nešto već nije u redu.

- Povezanost ne znači uzročnost. Činjenica da previše spavate sama po sebi verovatno ne stvara probleme, ali može da bude indikacija da se događa nešto loše - rekao je dr Robert Grin, profesor na Univerzitetu u Teksasu.

Imajte na umu da se individualne potrebe za snom razlikuju, možda ćete odspavati više od devet sati i biti potpuno zdravi. Ako već godinama noću spavate 10 sati, odnosno imate tu naviku, verovatno ne treba da se brinete.

- Pokušajte da uočite relativno akutne promene. Ako ste nekad spavali sedam sati, a sada odjednom spavate više, to bi mogao da bude razlog za uzbunu - rekao je dr Grin.

Ako mislite da bi predugo spavanje moglo da bude naznaka da nešto drugo nije u redu sa vašim zdravljem, najbolje što možete da učinite je da potražite pomoć lekara.

- Ono što bi doktori mogli da urade je da razmotre mogućnost pregleda koji su povezani sa problemima spavanja zato što postoje konkretne bolesti povezane sa umorom i mogu da rezultiraju produženim trajanjem spavanja - objasnio je dr Kvok.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još