PORAŽAVAJUĆI PODACI: Osnovnu školu u Srbiji ne završi 10 do 15 odsto upisane dece

Osnovnu školu upiše 95,7 procenata dece u Srbiji, ali čak 10 od 15 procenata upisanih je ne završi, pokazuju podaci Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja o sprovođenju Agende 2030 Ujedinjenih nacija iz 2019. godine objavljeni povodom Međunarodnog dana dece koji se obeležava 1. juna. Ti podaci pokazuju i da svega devet procenata najsiromašnije dece pohađa predškolsku nastavu, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, prenela je Beta.

Agenda 2030 Ujedinjenih nacija, koja sadrži 17 ciljeva održivog razvoja na čije se ispunjavanje kao članica UN obavezala i Srbija, posebnu pažnju posvećuje održivom razvoju u skladu sa Konvencijom o pravima deteta iz 1989. godine.

Projektni menadžer Platforme za opštedruštveni dijalog o sprovođenju ciljeva održivog razvoja u Srbiji "Održivi razvoj za sve" Bogdan Gavanski kazao je da se prvih pet ciljeva održivog razvoja odnose na eliminisanje nejednakosti u pogledu siromaštva, kvaliteta ishrane i očuvanja zdravlja, dostupnosti obrazovanja i postizanju rodne ravnopravnosti.

- Svi ovi aspekti socijalnog života znatno utiču upravo na decu i njihov položaj u društvu - rekao je Gavanski, a preneo GIZ.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još