“Najlepša bašta Novog Sada“: Ljubav prema prirodi i baštovanstvu kao spona različitih generacija

Dnevni list “Dnevnik”, Novosadska televizija i kompanija Color Media Communications po treći put organizuju akciju “NAJLEPŠA BAŠTA NOVOG SADA”, u saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Na naše veliko zadovoljstvo akcija je zaživela i postala tradicija u našem gradu.

Da ljubav prema zelenilu i baštovanstvu povezuje različite generacije, dokazuje Boris Gruba, tridesetdvogodišnji pravnik po zanimanju, koji svoje dvorište u kući na Telepu, uređuje uz mnogo ljubavi i truda, zajedno sa svojom osamdesetogodišnjom bakom. Ovu baštu sa dušom svi ukućani veoma cene, a za njeno održavanje ne traže ničiju pomoć. Boris je potpuno samouk u svemu, ali, kako njegova majka Jelena kaže, za nju je najvrednije to što ulaže trud,  vreme i sredstva, kao i to što mu je dvorište tako dragoceno. Boris je ekološki vrlo orijentisan, ljubitelj životinja i član Društva za zaštitu ptica. U skladu sa tim, u njegovom dvorištu on je, potpuno sam, uz konsultaciju sa komšijom, stvorio jezerce sa vodenim biljem i zlatnim ribicama. Takođe, gaji golubove, a tu su i dve koke i petao kao ukras ovog imanja, dok je deo bašte namenjen organskom uzgoju - paradajz, paprika, peršun i sl.

Svi sugrađani koji su želeli da predstave svoju baštu, to su mogli da učine od 15. aprila do 15. juna 2021. U narednim danima predstavićemo vam i sve preostale pristigle prijave, dok vredni žiri, koji će, kao i svake prethodne godine, čine poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija, pregledaju sve pristigle prijave i glasaju za svoje favorite u procesu izbora ovogodišnjeg pobednika konkursa.

Pobednike očekuje vredna nagrada, putovanje na produženi vikend za dve osobe.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još